Марковић: Ситуација у Турској редовна, али треба бити на опрезу

АНКАРА: Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је да се ни по чему не би могло наслутити да се спрема терористички напад у главном граду Турске, Анкари, али и у осталим већим градовима те земље.
m
Фото: Youtube Printscreen

Претходно је министар спољних послова Ивица Дачић упозорио  грађане Србије да у наредним седмицама избегавају путовање у Турску, а посебно у главни град Анкару због могућих терористичких напада.

Атмосфера у Турској, посебно у Анкари, је редовна. Ни по чему не би могло да се наслути да се спрема било какав терористички напад. Турски МУП свих ових година откако сам у Турској има систем упозорења за грађане путем СМС за ову врсту претње. То се није десило и судећи по томе не можемо говорити о промени атмосфере. С друге стране, треба имати у виду да је у току интензивна и опсежна акција турских власти против Радничке партије Курдистана и њених присталица, како у Турској, тако и у суседној Сирији и Ираку, рекао је Марковић за Танјуг.

Он је додао да је турска обавештајна служба НИТ ухватила петорицу активних чланова Исламске државе.

Позив нашег министра Дачића да се подигне опрез приликом доласка у Турску апсолутно подржавам и придружујем се позиву. Треба обратити више пажње на своју личну безбедност, избегавати места масовних окупљања, избегавати и најпрометнија места у граду. То важи и за Истанбул, Анталију, сва места која посећују наши грађани, поручио је Марковић.

Марковић је рекао да није било позива српских држављана амбасади у Анкари, али да не зна да ли је било позива генералном конзулату Србије у Истанбулу.

Оно што знам је да би ме туристичке агенције контактирале у ова два дана откако је упућен позив нашим грађанима да постоје потенцијалне проблеме, закључио је Марковић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести