Матић: Нема рестрикција за путовања у региону

КРАГУЈЕВАЦ: Услови за путовања грађана Србије у земље региона веома су повољни и не постоје никакве рестрикције, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникција Србије Татјана Матић.
Tatjana Matić  foto: RTS/printskrin
Фото: Татјана Матић фото: РТС/принтскрин

Она је одговарајући на питања новинара у Крагујевцу рекла да Црна Гора, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина немају рестрикције за грађане Србије, а нема их ни за њихове грађане за долазак у Србију.

"Нису потребни ни ПЦР тестови ни антигенски, као ни потврда о вакцинацији а исто важи и за њихове грађане када долазе у Србију. Наша туристичка сезона је почела врло добро и то је оно што је карактеристично за регион да несметано можемо да путујемо и ми и они и свима нам то много значи јер се у већим градским центрима већ осећа прилив страних туриста", рекла је Матићева.

Она је навела да је од почетка године пораст девизног прилива 3,4 одсто што је веома охрабрујуће јер су прва три месеца била јако рестриктивна због антиепидемиолошких мера.

Додала је да Србија има билатералне споразуме са висе земаља, с којима су међусобно признате вакцине, између осталог, с Турском, у коју се може путовати само с потврдом о вакцинацији, као и с Мађарском, Грчком, Словенијом, Румунијом и са Чешком.

"То су све земље из којих туристи највише долазе у Србију и у сврху тога министарство је донело једну уредбу за подстицаје за агенције пре свега, за довођење страних туриста. Тако да ће туристичке агенције које буду организовале долазак групи са више од 15 туриста из страних земаља добијати субвенцију која ће по туристи износити од 20 до 50 евра, у зависности одакле долазе. Када је у питању домаћи туризам, и ту смо предвидели субвенције у износу од седам до 10 евра у зависности од броја ноћења које ће имати“, рекла је министарка Матић.

Како је истакла, ова уредба је већ ступила на снагу и објављен је јавни позив туристичким агенцијама које су већ кренуле са организовањем и припремом за ову врсту субвенције.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести