МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД КАРЦИНОМА Рак водећи узрок смрти деце широм света

- Рак је водећи узрок смрти код деце и адолесцената широм света. Код приближно 400.000 деце старости од 0 до 19 година, сваке године, широм света се дијагностикује рак. Најчешће категорије карцинома код деце укључују рак крви (леукемија и лимфом), туморе мозга и чврсте туморе, попут неуробластома и Вилмсовог тумора – кажу у Институту за јавно здравље Војводине поводом 15. фебруара Међународног дана деце оболеле од рака.
nurdor04_RHA.
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У високо развијеним земљама више од 80 одсто деце оболеле од рака преживљава, али у многим земљама са ниским и средњим приходима преживљава само око 20 одсто. Чак и у високо развијеним земљама, рак детета представља водећи узрок смрти деце и дуготрајног морбидитета код преживелих. Порекло рака код деце је углавном непознато, није повезано са начином живота и не може се спречити или рано открити скринингом. Побољшање исхода код деце оболеле од рака захтева рану и тачну дијагнозу, праћену ефикасним лечењем.

- Већина карцинома у детињству може да се излечи комбинацијом хемиотерапије и других третмана, укључујући хирургију и радиотерапију. Лечење рака код деце може бити исплативо у свим земљама, без обзира на развијеност. Смрти које се могу избећи од карцинома у детињству у слабо и средње развијеним земљама настају услед недостатка дијагнозе, погрешне дијагнозе или закаснеле дијагнозе, препрека у приступу нези, напуштања лечења, смрти од токсичности и веће стопе рецидива (болест се понавља) – наводе у Институту.

У високоразвијеним земљама више од 80 одсто деце оболеле од рака преживљава, али у многим земљама са ниским и средњим приходима преживљава их само око 20 одсто

У окружењима са вишим приходима, недостатак терапијских ино-

вација кључна је препрека и разлог за стагнирање преживљавања у тешко лечивим малигним болестима.

Системи података о раку код деце, попут регистара пацијената, заједно са одрживим улагањима у здравствене системе и инфраструктуру за благовремену дијагнозу и лечење, потребни су за континуирано унапређење квалитета неге и за информисање о политичким одлукама.

Током наредне три године кампања има за циљ да одговори на изазове са којима се суочавају пацијенти са раком у детињству, неговатељи, преживели и здравствени радници широм света. Кампања почиње ове године и посвећена је откривању изазова. Друга фаза кампање је идуће година и посвећена је инспиративној акцији, док је 2026. година посвећена демонстрирању утицаја.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести