Михајловић о случају Петница: Знали сте и нисте урадили ништа

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас, у реаговању на случај сексуалног узнемиравања и насиља над девојчицама у "Петници", да је тадашња управа истраживачке станице знала шта се дешава и да ништа није урадила.
mihajlovic
Фото: Танјуг/видео

"Нажалост, тадашња управа ''Петнице'' уместо да решава проблем, исти је заташкавала, поричући и окрећући главу од онога што се дешава", навела је Михајловић у саопштењу.

Напомиње да је такав случај не само поражавајући за друштво, већ да огромна одговорност лежи на тадашњој управи, те да је неопоходно да знамо име сарадника.

"Оправдавати сазнања да један сарадник сексуално узнемирава малолетне девојке тиме да је он ''тежак суицидалан човек'', склон грубом опхођењу, срамно је и неприхватљиво од стране тадашењег директора Вигора Мајића. Господине Мајићу, не мислите ли да су, од тога како кажете ''ја нисам хтео да га носим на савести'', много важнији животи те деце која су вам дала своје поверење и која су у жељи да напредују, образују се и остваре своје потенцијале, злоупотребљена од стране једног ауторитета?", поручила је Михајловић.

Она је поставила питање шта та деца и њихови родитељи имају од извињења Мајића.

"Знали сте шта се дешава у институцији коју водите и шта сте учинили? Нисте урадили ништа", поручила је она поводом сексуалног узнемиравања девојчица које се од 2003. до 2014. године дешавало у "Петници".

Изразила је очекивање да ће надлежно министарство одреаговати у складу са својим овлашћењима и да ће одговорни бити и заиста позвани на професионалну одговорност.

"Исто тако, очекујем да се јавности саопшти име човека који је годинама злостављао и сексуално узнемиравао малолетне девојчице, којих је било бар 20. Зарад кредибилитета институције које је ту да негује таленте и изнедри младе научнике и научнице, а пре свега зарад деце која ту долазе", изјавила је Михајловићева.

Додала је да је Србија данас зрело друштво спремно да се бори против сваког облика насиља и дискриминације и да жене више не ћуте и не скривају се под велом кривице.

Недељник "Време" објавио је данас исповест пет жртава које су у периоду од 2003. до 2014. године доживеле сексуално насиље од истог злостављача у Истраживацкој станици "Петница".

Све као злостављача именују исту особу и наводе да су у контакту са више од 20 других жртава.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести