Михајловић: Спот Путева Србије и Министарства родно дискриминаторски

БЕОГРАД: Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, сматра да видео спот "Не вози зауставном траком, не заустављај живот!" носи важну поруку, али да доприноси ширењу родних стереотипа и да је родно дискриминаторски.
s
Фото: Youtube Printscreen

Верујем да ће спот утицати на свест возача о значају и употреби зауставне траке на ауто-путевима и та порука је важна. С друге стране, не могу да не приметим да и ова реклама доприноси ширењу родних стереотипа и предрасуда о женама и мушкарцима. Као држава боримо се против дискриминације присутне у друштву, ово је година борбе против родних стереотипа, али када видимо да јавне институције, свесно или не, доприносе њиховом ширењу, схватамо колико је дуг пут до родне равноправности, навела је Михајловићева у саопштењу.

Спот је дело Јавног предузеће "Путеви Србије" и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оцењује да је реч о још једном родно дискриминаторном споту, наводи се у саопштењу.

Видите смиреног мушкарца, сина који је рационалан, мајку и ћерку нервозне и бахате. Да ли је то заиста порука коју желимо да пошаљемо? Да су мушкарци ти који смирују ситуацију и увек су мудри и у праву, а жене праве проблем? Још један од родних стереотипа који је штетан и не доприноси изградњи модерног друштва у којем су и жене и мушкарци једнако поштовани, оценила је Михајловићева.

Додала је да се није се лако борити против предрасуда, јер су утемељене на патријархалним обрасцима и вековима наметаним друштвеним нормама.

Али ми не одустајемо. И најмање што очекујем је да јавне институције чији глас има тежину доприносе томе, поручила је Михајловићева.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести