Михаљ Њилаш честитао школску славу

Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш упутио је честитку ученицима и просветним радницима, поводом школске славе Светог Саве.

- Нека вас дух светосавља подсети на то колико је ваша улога важна и нека вас охрабри у искушењима која су пред вама - каже Њилаш у честитки.
Навео је да је то велики дан за све оне који су се за школу везали радом и посвећеношћу, али и за оне који својим малим корацима иду ка великим подухватима.

- То је дан када славимо праве вредности, оне које нам је на чување од заборава поверио велики Свети Сава - навео је Њилаш и додао да је то дан када се изнова подсећамо живота и мисије једног од наших најумнијих људи који нам је завештао да негујемо и ширимо љубав, мир, толеранцију, упорно стремимо ка висинама и никад не одустанемо од свог циља.

- Ово писмо посвећујем онима који припремају будуће генерације за савладавање животних лекција и који знају да, негујући традицију и поштујући великане из прошлости, стварају бољу и светлију будућност - навео је Њилаш, а преноси се у саопштењу.
 

Традиција започета у Сремским Карловцима

Већ више од две деценије данашњи дан, на који је вест о смрти првог српског просветитеља стигла у Србију, у школама се поново обележава као Дан духовности - школска слава. То је дан када ђаци долазе у школу на свечане академије, ђачке балове, када се награђују највреднији и најуспешнији.

А први писани траг о школској прослави Дана Светог Саве датира из 1734. године и налази се у Аустријској народној библиотеци у Бечу, у уyбенику за трећи и четврти разред српско латинске школе у Сремским Карловцима. Ипак, био је то тек усамљен пример ђачке почасти просветитељу.

Земунски протојереј Јефта Ивановић далековидо је 1812. увео правила о школској прослави на Дан Светог Саве,а кнез Милош је једанаест година касније донео наредбу да се Дан Светог Саве слави као школска слава, док је кнез Михајло Обреновић то озаконио Указом Правитељствујушћег совјета Књажевства Србског 1840. године.

Д. Д.

 

ПИСМО РАСТКУ НЕМАЊИЋУ
Нови Сад, 27. јануара 2017.

Поштовани Свети Саво!

Да није Вас, не би било Срба, ни српског језика.
Ви сте тај који је започео нашу историју. Били све у свему први. Створили сте све лепо о српском народу. Написали сте прво дело у историји Срба и научили Србе српски језик. Хвала Вам што сте оставили српском народу све и што сте нас учили.
Када сам кренула у школу, нисам заправо ни знала ко је отворио прву школу. Када сам мало порасла, научила сам нешто о Вама. Често нам је школа досадна и напорна, а заправо не знамо колико ће нам требати у животу.
Свети Саво, не знате како се изменила данашња омладина. Сви само проводимо време на телефону и другим електронским уређајима и због тога нам је потребна помоћ. Зато вам се обраћам и тражим ту помоћ, јер знам да ћете нам помоћи да решимо наше проблеме.

У очекивању Вашег одговора,

с поштовањем  Дуња Јанковић, VIII-3
ОШ „Никола Тесла”
Нови Сад

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести