МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ АПЕЛУЈЕ ДА СЕ ДЕЦА ВАКЦИНИШУ Ако је ковид био непознат, богиње нису

Актуелна министарка здравља др Даница Грујичић апеловала је на родитеље да вакцинишу децу, као и да не сурфују сами по интернету, већ да поступају по саветима педијатара!
w
Фото: Youtube Printscreen / Pixabay.com

Епидемија великог кашља пријављена је на територији Београда, а након великог кашља у земљи су регистровани и први случајеви малих богиња након десет месеци. Оболео је дечак (15) и његова мајка, а јуче је регистрован и трећи случај. Оболео је осмогодишњи малишан који није примио ниједну вакцину!

Министарка здравља Даница Грујичић објашњава за Курир да епидемиолошка ситуација није драматична, али је апеловала на родитеље да вакцинишу децу.

- Знате како, епидемиолошка ситуација није никако драматична. Министарство здравља и "Батут", ми смо анализирали и наша Републичка стручна комисија за инфективне болести, анализирала бројеве, бројеви су практично свуда у паду, можда нешто мало више има грипа, али све остале инфекције су у паду. Морбиле су се десиле, нису били вакцинисани и моја просто молба родитељима да деца приме вакцину онако како им саветују педијатри. Значи, обратите се својим педијатрима, немојте сами сурфовати по интернету, немојте слушати друге - нагласила је Грујичићева.

Навела је да је цела ситуација око ковида пољуљала поверење које су људи раније имали, али да је тако било у целом свету.

Фото: Pixabay.com

- Морам да признам да је цела ова ситуација око ковида и све то што се дешавало и са затварањем и свим осталим пољуљала то поверење које су људи раније имали, али тако је било у целом свету. Појавила се једна нова болест и можда је требало да будемо мало опрезнији, можда нисмо требали да излазимо са некаквим изјавама, а после се испоставило да су неки људи којима се није веровало били у праву и тако даље. Међутим, ове друге болести нису непознате. Ако је ковид непознат био, ове нису. С друге стране, много су мање мутације код ових болести и вакцина далеко боље и више штити него код ових вируса који имају брзе мутације. И онда оно што смо примали у почетку, после две године на оне ноје који су се појавили, али морбили, пертусис, односно велики кашаљ, све те болести за које смо вакцинисани, ја вакцинисана, све је то стандардно и не видим разлог зашто родитељи неће да вакцинишу децу - рекла је актуелна министарка здравља за Курир.

Присетила се да је и сама као дете прележала и морбиле и варичеле, као и да би јој било много лакше да није.

- Све сам то прележала, а није било потребе. Једино што сам успела да избегнем, то су биле неке заушке. Мада, не заборавите да заушке код одређеног броја дечака остављају стерилитет. Према томе, као што и ХПВ вакцине, молим вас, ако је то заиста гаранција, а искуство других земаља је показало да је гаранција, да жене неће добити карцином грлића материце, па дајте да приме и дечаци и девојчице, ако знамо где је узрочник, шта је изазива рак, па ево ту знамо шта је изазива рак. Примите вакцине! - закључила је она.

Kurir

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести