САМО НАМ ЈЕ ТО ТРЕБАЛО Након што је потврђен први случај МАЛИХ БОГИЊА, вреба нова ОПАСНОСТ Две тешке болести могу да се СПОЈЕ и НАПАДНУ одједном, а ево ко је највише НА УДАРУ

У Србији је потврђен први случај малих богиња, и то у моменту када велики кашаљ све више прети и односи дечије животе.
Proteklog meseca mnogi Novosađani potražili pomoć izabranog lekara  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Протеклог месеца многи Новосађани потражили помоћ изабраног лекара  Фото: Дневник.рс

Нажалост, опасност да се вирус који изазива мале богиње, и бактерија која изазива велики кашаљ, нађу у истом организму сада је сасвим извесна.

То је за 24 седам потврдио и педијатар Саша Милићевић који каже да је веома опасно ако се велики кашаљ и мале богиње нађу у истом организму.

Опасно је због тога што борба против једне бактерије и једног вируса може да буде веома заморна за организам. Не можемо толико антитела да створимо одједном. Иначе, вирус обично оштети слузницу дисајних путева а онда се накачи нека бактерија. Тако да је много теже организму да се бори на два поља, него на једном, каже он.

Фото: Dnevnik.rs

Како је нагласио, ако се велики кашаљ и мале богиње "споје" код одраслих чак може да буде већих компликација него код деце.

Поготово ако имају хронична обољења као што су срчана, плућна, малигно, бубрежно..., каже он.

Ипак, добра ствар је што старија деца, како каже педијатар, доста добро подносе ове болести уколико немају неко хронично обољење.

Најугроженије су бебе до годину дана живота и старији људи, као и они који имају хронична обољења, закључио је педијатар.

Дневник/24 седам

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести