ВАЖНО САОПШТЕЊЕ БАТУТА: Регистрован први случај малих богиња у Србији у овој години

БЕОГРАД:Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" добио је потврду да је 6. фебруара ове године на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" потврђен први случај малих богиња у овој години, код 15-годишњег детета из Београда.
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу Батута, дете није вакцинисано и  хоспитализовано је због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести "Проф. др Коста Тодоровић".

Имајући у виду епидемиолошке карактеристике ове болести, обавезе према Плану активности за одстрањивање малих богиња у Србији, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у сарадњи са Министарством здравља  је доставио здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији Србије, који подразумева пријаву сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинацију невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинацију осетљивих лица из контакта са оболелим унутар 72 сата, наводи се у саопштењу.

За време трајања пандемије ковид- 19 у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата, док су током 2020. и 2021. године у Србији регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година.

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8 одсто, а у 2022. години 81,3 одсто.

Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто, а у 2022. години 89,5 одсто.

Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95 одсто, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање.

У  највећој епидемији малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама, а регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина, 94 одсто, била невакцинисана.

У случају појаве температуре веће од 38,5 ºЦ, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, потребно је јавити се изабраном лекару у дому здравља.

Како се наводи у саопштењу, хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке од стране педијатара у домовима здравља потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са Календаром имунизације.

Из Института позивају родитеље да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у дому здравља.

Вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне орговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода, истакнуто је у саопштењу Батута.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести