Министарство ће пружити подршку и помоћ злостављаном дечаку

БЕОГРАД: Државна секретарка у Министарству просвете Анамарија Вичек, по налогу министра просвете Бранка Ружића, посетила је данас Бачки Јарак како би разговарала са представницима школе и родитељем дечака којег су сексуално злостављали малолетни ученици школе.
backi jarak
Фото: Bački Jarak Foto: Dnevnik (Branko Lučić)

Вичек је рекла да ће Министарство учинити све да се пружи подршка злостављаном дечаку.

"Мало је рећи да нас је све узнемирила ова вест, али у овом моменту најважније је да се сви максимално ангажујемо и пружимо подршку дечаку према коме је извршено насиље и његовом оцу", рекла је Вичек, а саопштено из Министарства просвете.

Министарство је одмах спровело процену поступања школе, а састали су се и Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања и Тим за кризне ситуације како би поразговарали о конкретним активностима како би се дечак заштитио.

Министарство је након увида у стање и анализе препоручило управи школе да се обави интерни надзор и испита евентуална одговорност запослених, иако за сада таквих индиција нема.

Такође, наложено је да се подигне ниво безбедности и превенције у школи.

"Очигледно је да васпитне активности које школе примењују кроз ваннаставне активности са ученицима, а изостале су због епидемиолошке ситуације, недостају у свим установама“, рекла је државна секретарка.

Истиче да је због тога министар захтевао да наставници кроз обуку савладају вештине потребне да код деце развијају вишу свест о безбедности вештине управљања стресом, управљању конфликтима и спречавању сексуалног, родног насиља кроз све предмете и радионице.

Обука ће бити реализована током наредних недеља за запослене у свим школама кроз пројекат са УНФПА / Популационим фондом УН.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести