Министарство забранило продају и наложило повлачење два препарата

Министарство здравља Србије наложило је прошле недеље да се забране и повуку с тржишта два производа, јер могу да представљају ризик по здравље.
lek, pixabay
Фото: Pixabay

У питању су капсуле “СлимЛине” у којима је откривена супстанца флуоксетин, што је антидепресив, а други производ су “сенсамакс” капсуле непознатог произвођача, које нису регистроване код нас и на тржишту су се нашле илегално, а у себи садрже силдемафил, односно вијагру. Стручњаци упозоравају на то да је опасно узимање ових препарата, те препоручују свима да се саветују с лекарима и узимају само регистроване и контролисане производе.

У Министарству здравља кажу како се на декларацији залепљеној на амбалажи наводи да је “СлимЛине” намењен за регулисање телесне тежине, а Одељење за санитарну инспекцију Сектора за инспекцијске послове издало је решење о забрани и повлачењу из промета овог производа.

„Обавештавамо јавност, у складу са Чланом 9. Закона о безбедности хране, да постоји основана сумња да би додатак исхрани – суплемент „СлимЛине Софт гел, 36 капсула”, могао да представља ризик по здравље људи јер садржи недекларисану активну фармаколошку супстанцу – флуоксетин. Увозник и дистрибутер је Слим Лине клуб д.о.о, Београд. Санитарни инспектор Одсека за санитарни надзор Београд извршио је инспекцијску контролу Друштва за трговину и услуге Слим Лине клуб д.о.о, на основу обавештења Градског завода за јавно здравље Београд о сумњи на небезбедни дијететски производ“, саопштило је Министарство здравља.

Утврђено је да је 11 посто пацијената који су редовно узимали прозак, пријавило губитак апетита, а 1,4 посто и губитак килограма. Флуоксетин, који је саставни део прозака, може да изазове иницијални губитак килограма у просеку од 3,5 кг код гојазних пацијената – објављено је 2003. у медицинском часопису “Америцан Фамилy Пхyсициан”. Ипак, нема потврде да се мања тежина и задржава, те се и даље за одржавање нормалне телесне тежине препоручује здрава исхрана и вежбе.

Управник Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине доцент др Владимир Кнежевић каже да се флуоксетин користи у лечењу поремећаја расположења, односно депресије, као и анксиозних поремећаја, а да је познат под називом који се користи у Америци “прозак”.

„Он повећава ниво серотонина у централном нервном систему, а као и било која друга супстанца која има лековита својства, треба да се користи у индикацијама за које је прописан. Не знамо које количине супстанце су у питању у овом препарату, као и са чиме су га људи користили, па је тешко коментарисати последице. Сигурно је да може да представља проблем по здравље људи“, каже др Кнежевић и напомиње да антидепресиви не могу да се купе у слободној продаји и да је за њихово издавање неопходан рецепт.


Мршављење уз помоћ глиста

Пре двадесетак година у многим земљама, па и код нас, појавиле су се таблете за мршављење “коко саи” у којима су биле глисте. Оне су рекламиране као средство које омогућава да све једете, а не гојите се. У ствари, у таблетама су била јајашца глиста, те су ови празити “јели” све што особа поједе. Наглашавано је да морају да се попију све таблете из кутије, нарочито последња, јер су у тим таблетама које су се пиле на крају налазили лекови који уништавају глисте. И овај производ је, наравно, брзо био забрањен и повучен са тржишта у целом свету.


Сматра да ниједан лек не може да се користи ван индикација и струке.

„У оваквим ситуацијама нема контроле ни жељених ни нежељених ефеката, а дејство лека треба да буде праћено од стране лекара“, нагласио је др Кнежевић.

Министарство здравља упозорава и на то да капсуле “сенсамакс” представљају ризик по здравље, а у питању је суплемент непознатог произвођача, обележен на енглеском језику и садржи недекларисану активну фармацеутску супстанцу – силденафил.

„Одељење за инспекцију за лекове и медицинска средства и психоактивне контролисане супстанце и прекурсоре, проследило информацију примљену Системом брзог информисања од шпанске Агенције за лекове и медицинска средства, на основу извршене контроле квалитета констатовано је да наведени суплемент садржи недекларисану активну фармацеутску супстанцу – силденафил. Министарство здравља Републике Србије обавештава јавност да наведени додатак исхрани – суплемент “сенсамакс” капсуле није уписан у базу података и не налази се легално на тржишту наше земље, препорука је да га потрошачи не набављају путем интернета“, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Ове капсуле се користе за лечење еректилне дисфункције, односно импотенције, а састојак који је пронађен у њима познат је и под називом “вијагра”. Управник Клинике за урологију Клиничког центра Воводине професор др Горан Марушић каже да је велика опасност од узимања лекова, односно препарата који нису прошли контролу.

„Опасно је узимање лекова који нису прошли нашу регистрацију и медицинске провере. Никад се не зна колико је наведене супстанце у леку, и какве ефекте и последице може да има. Тешко да може да доведе баш до смрти, али је тешко рећи до чега може да доведе, јер се не зна састав лека. Велики је то ризик“, каже др Марушић и наводи да на нашем тржишту постоји више лекова који се  користе у лечењу еректилне дисфункције и који имају различита својства, у смислу дужине трајања. Стога наглашава да нема потребе да се узимају нерегистровани лекови и да се они наручују преко интернета.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести