На граничним прелазима путници данас добијали информативне летке

У оквриу пројекта "ЕУ подршка ефикасном управљању границом" који финансира Европска унија, данас је организована акција дељења информативних летака путницима на граничним прелазима где суграђани упознати са интегрисаним управљањем границом, а овим путем су позвани да, уколико примете,  пријаве неправилности у раду институција које овај систем чине. 
1
Фото: МУП Србије

„Интегрисано управљање границом представља директну корист за грађане и привреду, управо зато што ће путници, туристи и привредници који путују у Србију или излазе из наше земље проводити знатно мање времена на граници, а све захваљујући сарадњи полиције, царине, фитосанитарне и ветеринарске инспекције“, истакао је начелник Управе граничне полиције Миле Јандрић.

Он је нагласио да је примарни задатак Управе граничне полиције очување безбедности граница Републике Србије и да овакав начин заједничког рада доприноси њеном јачању као и бољој општој сигурности свих грађана унутар наше земље.

Осим примене од стране држава чланица ЕУ, систем интегрисаног управљања границом представља приоритет и за државе кандидате током приступних преговора. Ефикасно управљање границама и њихова стварна безбедност су важан фактор процеса придруживања Србије Европској унији.

„Свака гранична служба има специфичну улогу, али као и код свих сложених механизама, на граници се најбољи резултати остварују заједничким деловањем. Ниједна служба не може сама да спречи све потенцијалне опасности, нити може сама да убрза промет. Само заједно, тимским радом, кроз интегрисано управљање границом, можемо унапредити ефикасност за опште добро'', истакао је Душко Маринковић, заменик директора Управе царина Србије и додао да је царинска служба незаобилазна карика у ланцу међународне трговине којој је приоритет да поједностави и убрза царинске процедуре истовремено штитећи друштво од свих потенцијалних злоупотреба.

Процес преговора за приступање Републике Србије Европској унији и отварање поглавља 24 "Правда, слобода и безбедност", обавезују Републику Србију на прихватање и транспоновање у национални правни систем европског законодавства из области заштите граница и граничних контрола.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести