На сајму о ветроенергији, соларној енергији, оној из отпада

БЕОГРАД: У Београду је данас почео Четврти сајам "РЕНЕXПО Wатер&Енергy Wестерн Балканс" на којем излаже око 100 излагача, а очекује се да ће та тродневна манифестација окупити и више од 2.5000 стручњака из области енергетике и водопривреде из читавог региона Европе.
Vetrenjаca / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Теме више од 400 конференција, округлих столова и пратећих програма који ће бити одржани од 25. до 27. априла биће хидроенергија, ветроенергија, биогас, чврста биомаса, соларна електране, управљање отпадом, производњом електричне енергије из отпада, отпадне воде, као и вода за пиће и заштита од поплава.

За министра рударства и енергетике Александра Антића све већи број учесника на сајму потврда је да је Србија претходних година успешно радила на промицији обновљивих извора енергије.

"Биомаса је снажан потенцијал којим располажемо, посебно у југоисточној Србији, али се он недовољно користи. У наредном периоду биомаса ће бити у фокусу листе приоритета Србије", рекао је Антић.

Он је најавио да ускоро почиње пројекат подршке локалним самоуправама у Србији да фосилна горива која користе као топлотну енергију замене биомасом, додајући да се програм реализује уз помоћ влада Немачке и Швајцарске које ће уложити 22, однсо пет милиона евра. 

Обновљиви извори енергије остају у врху приоритета владе, навео је Антићм додајући да је циљ да до 2020. њихов удео буде 27 одсто у укупној потрошњи енергије.

Циљ је, како је истакао и да Србија у 2018, оствари уштеду у укупној потрошњи енергије од девет одсто у односу на 2008, уз напомену да је до 2015. већ достигнуто пет одсто уштеда.

Каже, међутим, да Србија мора још више да ради на промовисању енергетске ефикасности, јер ту има много простора за уштеду. 

Холандија је земља партнер сајма, њене 23 компаније су излагачи, а амбасадор Хендрик ван ден Дол рекао је да ће оне представити најбољу праксу у управљању водама и коришћењу ОИЕ. 

"Холандија је мала земља али много улаже у развој и истраживање и њена искуства могу много да помогну Србији", поручио је амбасадор.

Улаз на сајам је бесплатан уз обавезну регистрацијуна сајт ренеxпо-белграде.цом, а реализацију те манифестације су подржали Еко клуб Србије, БМW Србија, град Панчево, Еко парк Јелица и хуманитарно друштво Споменак.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести