На Универзитету у Новом Саду уручене награде “Др Зоран Ђинђић”

У Ректорату Универзитета у Новом Саду свечано су уручене награде „Др Зоран Ђинђић“.
djindjic
Фото: Добитници награде "Др Зоран Ђинђић", фото: Дневник (Ф. Бакић)

Награда за младог научника и истраживача припрала је др Мирјани Љубојевић. Истоимену награду за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2017. години заслужуо је Бранко Латинчић. Специјалну награду „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за посебан допринос у науци у 2017. примио је др Душан Јаковетић.

„За Универзитет је овај дан посебан јер указујемо поштовање врхунском раду, уз наду да ће ови млади људи оставити дубок траг у заједници“, рекао, је честитајући награђенима, ректор УНС-а професор др Душан Николић.

„Ове награде су нешто чиме се сви поносимо и нешто што нас држи у уверењу да ће се досадашњи резултати наставити и у будућности.“

Придружујући се честиткама, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност професор др Зоран Милошевић подсетио је присутне на живот и дело Зорана Ђинђића.

„Ми се данас са порукама Зорана Ђинђића срећемо као са знаковима поред пута“, рекао је др Милошевић.

„И ово одавање признања најбољима међу нама за њихову вредноћу и посвећеност је на понос не само њих, него и њихових породица и нашег универзитета. Од свих квалитета који красе ове младе људе, морам да истакнем да је за нас највећи тај што су они међу нама. Они су наша привилегија, наша слика пред светом, наша будћност.“

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Овогодишњи лауреат Награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача др Мирјана Љубојевић, доцент је на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, а њен научни опус обухвата оплемењивање сорти и подлога воћака. Учествовала је у стварању неколико отпорних сорти јабуке, крушке и брескве, од чега су четири признате у 2017. години, а три нове селекције су пријављене Комисији за признавање сорти. Досадашњи научни ангажман др Љубојевић резултирао је високим индексом компетенције и великим бројем научних радова публикованих у међународним и националним часописима. Ова млада начница је активан учесник домаћих и међународних научних пројеката, али и различитих манифестација које за циљ имају популаризацију науке, попут Фестивала науке, саветодавно-стручног скупа „Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури“, али и у оснивању Клуба за негу науке и културе „Милутин Миланковић" у Инђији.


Тијана Зрнић најбољи студент УНС-а

Награда је уручена и Тијани Зрнић, најбољем студенту Универзитета у Новом Саду у прошлој школској години, која је студије на смеру Енергетика, електроника и телекомуникације, усмерење Комуникационе технологије и обрада сигнала на Факултету техничких наука, завршила у року са укупном просечном оценом 10. Тијана Зрнић је захваљујући успеху током студија била стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду и Фонда за младе таленте Републике Србије Доситеја. Добитник је већег броја награда, међу којима су три године заредом за изузетан успех током студија на свом факултету и на целом универзитету, као и Награде за научни и стручни рад студената коју додељује Универзитет у Новом Саду, добитник је и почасног признања за изузетан успех  на светском студентском такмичењу у обради сигнала. И током студија Тијана се усавршавала се у земљи и иностранству, коаутор је три публикације, а сада је студент прве године докторских студија на Универзитету у Калифорнији у Берклију у истраживачкој групи за вештачку интелигенцију.


Лауреат Специјалне награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за посебан допринос у науци у 2017. години др Душан Јаковетић, доцент је на Департману за математику и информатику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Области његовог научног интересовања су дистрибуирана оптимизација и дистрибуирано процесирање информација и до сада је остварио значајне научне резултате који су допринели високом индексу компетенције, бројним радовима у међународним и националним часописима и учешћем у међународним научним пројектима. Др Душан Јаковетић добитник је многих награда и признања, међу којима се истиче награда Универзитета Карнеги Мелон за најбољу докторску дисертацију.   

Добитник Награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2017. години је Бранко Латинчић, за мастер рад „Проблем темпоралности у Ничеовој и Бергсоновој филозофији“, одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. У образложењу стручне комисије за оцену радова, констатовано је да „основни утисак свих чланова комисије сведочи да је реч о изузетно смелом, зрелом, самосталном и сјајно компонованом раду“, који је проглашен за победнички у конкуренцији од укупно 15 пријављених радова.

Награде „Др Зоран Ђинђић“, под покровитељством Покрајинске владе, додељују се од 2004. године.                                       

Д. Д.

 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести