Надметања за ученике средњих школа на ПМФ-у

Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду ће у суботу 13. априла бити домаћин међуокружног такмичења из хемије за ученике средњих школа.
pmf
Фото: Dnevnik.rs

Такмичење ће почети у 08:45 у амфитеатру А1 на Департману за биологију и екологију са кратком церемонијом отварања. Након објављивања прелиминарних резултата и жалби, најуспешнији ђаци приступиће изради експерименталног дела такмичења у 15 часова, у лабораторијама 22/IV и 23/IV на Департману за хемију, биохемију и заштиту живноте средине. Израда експерименталног дела траје укупно четири сата. Пошто буду обкављене привремене ранг листе и жалбе, у 20 сати, у сали за седнице Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине (14/V) такмичење ће се затворити доделом диплома.

Ово је други ранг овогодишњег циклуса такмичења, а на њему ће прилику да се такмиче имати ђаци средњих школа свих профила на подручју Школске управе Нови Сад (која обухвата Јужнобачки и Сремски округ). Најуспешнији ђаци пласираће се на републичко такмичење које ће се одржати 10–12. маја на Технолошко-металуршком факултету у Београду. Најуспешнији ђаци с републичког такмичења добијају прилику да учествују на Српској хемијској олимпијади, која је изборно такмичење за Међународну хемијску олимпијаду.

Организатори овог такмичења Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Српско хемијско друштво, подсдећају, да наши ђаци на овом најпрестижнијем међународном хемијском такмичењу редовно освајају мноштво медаља, а наша држава је по успеху често испред многих западноевропских земаља.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести