ПМФ: Представљене две нове Црвене књиге о фауни Србије

НОВИ САД: Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Новом Саду, заједно са Заводом за заштиту природе Србије и Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије “BirdLife” International објавио је трећи и четврти том у серији публикација Црвених књига фауне Србије - Птице и Правокрилци.
knjiga
Фото: Ilustracija

Ове публикације представљају и резултат успешне сарадње Регионалне канцеларије за источну Европу и Централну Азију са седиштем у Београду Међународне уније за конзервацију природе и природних ресурса (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) IUCN и IUCN чланова у Србији.

Рад на овим књигама је посебно поглавље нашег департмана, не само зато што је веома тежак и тражи пуно одрицања, него и због тога што је у њега унето пуно љубави, рекао је директор Департмана за биологију и екологију Природноматематичког факултета професор др Горан Аначков-овакве књиге су значајне и због тога што обједињују рад државних органа, стручних и научних организација, музејских збирки и свих других који се баве природом, а све с циљем да то чиме смо привилегоани  сачувамо.

По речима директора Завода за заштиту природе Србије мр Александра Драгишића с црвеном књигом о птицама наша земља на овом пољу заузела је примат у региону, док је књига о правокрилцима прва те врсте у свету.

Милан Ружић из  “BirdLife” International нагласио је да ове књиге указују на то које врсте су угрожене и како их спасити, док је за продекана ПМФ-а професора др Срђана Рончевића значај ових публикација и у томе јер показују колико је важно и друштвено одговорно оно што раде истраживачи на овом факултету.

Црвене књиге на међународном нивоу утврђују ризик од изчезавања врста на глобалном или регионалном нивоу. Њихов смисао и циљ је да благовремено упозоре на опасност и да иницирају и предложе различите методе заштите, те представљају непроцењиве документе који указују на реалну опасност од угрожавања и нестајања врста, станишта и биодиверзитета у целини и плод су изузетног напора и дугогодишњег координисаног рада стручњака биолога који се баве овом проблематиком.

Ове књиге су неопходни приручници који омогућавају очување и заштиту живог света и њихових станишта, а подаци из њих представљају основу за предузимање мера и прављење националних програма заштите угрожених врста и станишта. Уз попис угрожених врста у одређеном региону или држави,у њима се откривају чиниоци и узроци који доводе до угрожености врста и станишта, развија еколошка свест код људи као и иницира праћења стања популација врста.

Критеријуме за утврђивање степена угрожености врсте одређује ИУЦН, која има канцеларије у више од 50 земаља и подржава пројекте у целом свету. Чланови IUCN су из 160 земаља и чине мрежу са више од 13.000 волонтерски ангажованих научника и експерата.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести