Награда за српске основце на роботичком такмичењу у Кини

БЕОГРАД: Тим Огледне Основне школе “Владислав Рибникар” из Београда, који је током протеклог викенда учествовао је на Светском такмичењу у едукативној роботици (WER) у Шангају, освојио је посебну Награду за најбољи наступ (Best Performance Award). 
roboticari
Фото: Youtube Printscreen

Основци Марко Колунџија, Игор Стаменковић и Иван Антоковић, у пратњи свог ментора Ђуре Пађан, учествовали су на такмичењу на којем се надметало преко 15.000 ученика из 50 земаља.

Такмичари су програмирали на платформи Криптон 4 и 7 прозвођача Абиликс.

Тема овогодишњег такмичења била је информационо доба, а ученици су као задатке имали да испрограмирају робота који ће својим кретањем решити проблем похрањивања података на сервер, рециклаже електронског отпада, онлајн куповине, покретања навигације, покретања конвергенције система. 

Поред награђене екипе ОШ “Владислав Рибникар”, у Кину је отпутовао и тим Политехнике - школе за нове технологије из Београда чији су представници прошле године на овом такмичењу освојили посебну Награду за најбољу презентацију своје земље и рада у роботици. 

Ово је други пут да Србија има представнике на престижном такмичењу у Кини, захваљујући програму Битка за знање који спроводи Фонд Б92, а посредством којег су школе у Србији на различитим нивоима укључене у процес дигиталног описмењавања и учења програмирања и кодирања. 

Одлазак тимова у Шангај омогућио је Фонд Б92 уз подршку донатора: Мајкрософт, Моцарт, СГС и Бак. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести