Награде општинама за бољи живот особа са инвалидитетом

БЕОГРАД: Заштитник грађана доделио је данас награде градовима, општинама и градским општинама који су највише допринели развоју свих облика приступачности у 2018. години, а ове године акценат је био на приступачности особама са инвалидитетом културном садржају. 
dodela_nagrada_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Награду је у области културе добио град Лесковац, док су у области приступачности информационих технологија добили Сомбор и Лозница.

Осим та три града, награђени су и град Смедерево и градска општина Врачар, а похвалнице за развијање приступачности добило је још 12 градова и општина.

Међу похваљеним градовима и општинама су Свилајнац, општина Мионица, Врање, градска општина Савски венац, Вршац, нишка општина Пантелеј, Бела Паланка... 

Генерална секретарка Стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић навела је да је данас прилика да се поздраве афирмативни примери градова локалних самоуправа у Србији који се труде да своје амбијенте и своје окружење направе приступачним свим грађанима, наравно и особама са инвалидитетом и старијим лицима.

Према њеним речима, мисија Заштитника, која је пре три године започета додељивањем ове награде, била је да учини Србију приступачнијом за све људе, као и да друштво учине што хуманијим.

"Јер, где год постоји појединац којем нешто није доступно у Србији, ми не можемо досегнути део којем тежимо", додала је Јовичић.

Истакла је да је неопходно да се подигне свест свих грађана да међу нама постоје и особе са инвалидитетом и старија лица којима нису у сваком тренутку доступни сви садржаји који су доступни остатку популације. 

"Оно чему смо ове године нарочито посветили пажњу јесте резултат тога што смо уочили да кроз клултуру и културно наслеђе, комуникацију са људима је добро правити артикулисани амбијент за све људе", каже Јовичић.

Додаје да то значи да је потребно да све буде приступачно, односно да се направи друштво у целини где ће квалитет живота бити на задовољавајућем нивоу.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести