Најбоља наставница бивше Југославије професорка из Београда Снежана Филиповић

БЕОГРАД: На регионалној конференцији наставника из држава са простора бивше Југославије, која је недавно одржана Сарајеву, под слоганом “Свијет образовња брише границе” професорка музичке културе Прве београдске гимназије Снежана Филиповић добила је признање “Најбољи наставник бивше Југославије”.
ucionica
Фото: Tanjug/Pixabay.com/ilustracija

Награда се додељује по угледу на титулу Global Theacher Prize, највеће глобалне наставничке награде.

“Ово за мене значи много. Прва асоцијација када сам се упознала са Асоцијацијом најбољих наставника бивше Југославије је била песма Мике Антића ''Имена''. Ођедном сам се нашла међу својима, међу онима који су исти и потражили смо се, а и пронашли. Сада можемо да заједничким снагама чинимо овај свет лепшим и свако на свој начин покушава да да допринос”, рекла је за Тан‌југ професорка музичке културе Прве београдске гимназије Снежана Филиповић, добитница признања "Најбољи наставник ex Југославије".

Она је указала да је конференција угоститила више од 200 наставника из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

"Трећег дана конференције проглашена је 4. генерација Најбољих наставника - нас 27 смо одабрани строгим критеријумима између више од двеста пријављених васпитача, учитеља, наставника, професора и стручних сарадника из шест држава са простора бивше Југе”, рекла је за Тан‌југ Филиповић.

Према њеним речима, Асоцијација најбољих наставника ex YU је непрофитабилни пројекат образовних лидера са простора бивше Југославије који за циљ има да умрежи наставнике ентузијасте (васпитаче, учитеље, наставнике, професоре, струне сараднике), а по први пут и директоре.

Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије, како је навела, није само образовна мрежа наставника и директора, већ је чувар мира у региону јер руши стереотипове који су настали у последњих 27 година.

Професорка Филиповић је ментор етно групи „Плетисанке“, а ученице у појединачној конкуренцији сваке године освајају прва места на Републичком такмичењу у певању традиционалних песама.

Организовала је Хуманитарни новогодишњи концерт „Прва има таленат“ за тешко оболелу ученицу, а ментор је и бендовима који се припремају у клубу гимназије где имају све услове за вежбање.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести