Најбољи основци на Европском првенству у познавању саобраћаја

БЕОГРАД: Четворо ученика основних школа из Србије који су данас победили на 49. републичком такмичењу познавања безбедности у саобраћају "Шта знаш о саобраћају" представљаће нашу земљу у септембру на Европском првенству у Будимпешти.
1
Фото: Tanjug

То су Мина Фолић, Невена Градићевић, Илија Мркшић и Константин Нићетин. 

Такмичење је одржано у хали Пионир у Београду, у организацији Ауто-мото савеза Србије (АМС С), МУП-а, Министарства просвете и основних школа.

Председник АМС С Мирко Бутулија рекао је да је ово најмасовније такмичење у Србији тог типа - које поред такмичарског има и значајан едукативни карактер, а тиче се безбедног понашања у саобраћају.

"Само ове године 300.000 ученика је кроз ово такмичење или стекло нека нова сазнања или се први пут сусрело са правилима безбедног понашања у саобраћају", напоменуо је Бутулија.

Он је изразио очекивање да ће се високо пласирати на Европском такмичењу у Будимпешти, овогодишња четири најбоља такмичара који ће, како је рекао представљати и бранити боље АМС С и државе Србије.

Директор полиције Веселин Милић тим поводом је рекао да је импересиониран знањем које су млади људи показали током такмичења.

"Импресиониран сам и бројем деце који је прошао кроз ову 49. акцију, око 300.000 деце. Ово не може да надомести ниједну другу активност коју сви заједно чинимо и МУП и Министарство просвете и сви други субјекти који су заинтересовани за повећање безбедности у саобраћају", напоменуо је Милић.

Он је указао да МУП са великим ентузијазмом учествује у спровођењу ове активности, али да је посвећен и другим пројектима који се заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја спроводе на почетку школске године.

Подсетио је да су од 1. септембра прошле године почела предавања у четвртим и шестим разредима основне школе, током којих ђаци имају прилику да се упознају са свим безбедносним изазовима кроз девет различитих тема.

На данашњем 49. републичком такмичењу учествовало је 108 ученика, а најбољи међу њима освојили су пригодне награде, бицикле, кациге за бицикл...

Акција о безбедности у саобраћају следеће године навршиће пола века трајања.

EUR/RSD 117.9780
Најновије вести