Најскупљи лек на свету, доза кошта 2,1 милион долара

Амерички регулатори су одобрили пуштање лека у промет у мају ове године. Лек се узима једнократно. Само једна доза лека золгенсма швајцарске фармацеутске компаније „Новартис“ кошта 2,1 милион долара, што га чини најскупљим медицинским средством на свету.
l
Фото: Youtube Printscreen

Нови лек за спиналну мишићну атрофију золгенсма постао је важан покретач осетно бољих пословних резултата у трећем тромесечју, објавио је његов произвођач, швајцарски фармацеутски див „Новартис“, јавља„Национална географија“ а преноси Спутњик.

Укупни приходи ове компаније у трећем тромесечју порасли су 10 одсто, на 12,2 милијарде долара. Нето добит увећана је осам одсто, на две милијарде долара.

Међу три кључна покретача раста у „Новартису“ издвајају золгенсму генску терапију за децу оболелу од спиналне мишићне атрофије, уз косентикс, лек за псоријазу и артритис и ентресто којим се лече хроничне срчане болести.

У раздобљу од јула до септембра лек је генерисао приходе од 160 милиона долара, наводе у „Новартису“, први пут објављујући конкретне бројке.

Половина пацијената који данас узимају золгенсму, раније се лечила конкурентским производом америчког „Биогена“.

Лек је имао успеха у САД, али још чека одобрење регулатора у Европској унији и Јапану. Извршни директор „Новартиса“ Вас Нарасимхан тврди да то нема никакве везе с недавно објављеним извештајима о наводној манипулацији подацима из истраживања.

Ипак, признаје да још има отворених питања у вези с његовом производњом.

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести