Највише признања новинарима из АПВ у области животне средине и одрживог развоја

Ружа Хелаћ, новинарка Војвођанске зелене иницијативе, добитница је Прве награде Регионалног центар за животну средину, који је у недељу доделио признања за медијске прилоге у области животне средине и одрживог развоја.
ruza_radovic, reginalni centar za zivotnu sredinu
Фото: Ружа Радовић директорица Регионалног центра за животну средину је доделила награде, фото: REC

Она је награђена за документарну емисију „Опасан отпад на турнеји“. Друга награда припала је новинару РТС-а Предрагу Стојковићу (за прилог „Бактерије терминатори“), док је трећа додељена новинарки Драгани Ратковић, за емисију „Под стакленим звоном“, емитовану на Првом програму радија РТВ. Оливера Миленковић и Мишко Билбија из продукције Вице Антенна добили су прву награду у категорији онлајн медија за документарац „Београдска Амазонија – Бељарица“, а друго место у овој категорији је припало Зорану Стрики са портала 021.рс за серију текстова који се баве темама из области заштите животне средине. Прва награда у категорији истраживачког новинарства је додељена Душану Војводићу из ЗА Медиа продукције и телевизије Т1 из Зајечара, за истраживачко-документарни филм „Кап“, док другу награду равноправно деле Драган Гмизић из Војвођанског истраживачко-аналитичког центра „VOICE„ Независног друштва новинара Војводине (награђен је прилог „Рибокрадице и у јавним предузећима“) и Милица Стојановић и Драгана Прица, новинарке Центра за истраживачко новинарство Србије – ЦИНС, за истраживање „Регионална депонија у Новом Саду: Раст загађења и бирократије“.

Иначе, након доделе награда представљен је Меморандум о сарадњи између Регионалног центра за животну средину и Правне клинике за еколошко право Правног факултета у Београду. На темељу њега биће установљен Хелп Деск центар, где ће представници цивилног друштва, којима буде потребна стручна помоћ у разумевању и примени прописа и дефинисању политика у области заштите животне средине, моћи да рачунају на студенте Правног факултета у Београду.

М. С.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести