Нансенова награда за помоћ избеглицама: Лауреат правник Никола Ковачевић

Правнику за људска права Николи Ковачевићу на свечаности у амбасади Краљевине Норвешке званично је уручена Нансенова награда УНХЦР-а за помоћ избеглицама.
7-Nansen
Фото: Приватна архива

Овај млади експерт и независни правник за људска права недавно је проглашен за регионалног добитника ове награде за Европу и тако постао прва особа из Србије и са Западног Балкана која је добила ово признање.

Он је посветио живот пружању помоћи управо тражиоцима азила и избеглицама, када им је то најпотребније. Посећује их где год да се налазе, разговара с њима да би боље разумео њихову ситуацију и нуди им не само бесплатне правне савете, већ им помаже и да поднесу захтев за азил, да нађу склониште, посао и да успеју да добију приступ образовању и медицинској помоћи, у нади да ће имати могућности и да ће моћи да изграде нови живот у Србији.

Никола ради на заштити избеглица од 2012. године и заступао је готово трећину тражилаца азила којима је одобрена заштита у Србији. Његов рад допринео је важним побољшањима поступка азила у Србији, укључујући и повећање броја избеглица којима је одобрена међународна заштита - рекла је Франаческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР -а у Србији. - Његова посвећеност подршци избеглицама у Србији показује колико је важно да се сви укључе и да дају допринос у обезбеђењу заштите оних који су присиљени да напусте домове. Николин пример треба да буде инспирација за све оне, посебно младе, који су спремни да уложе додатни труд и раде на пружању подршке избеглицама у невољи.

- Почаствован сам што је овакво признање стављено уз моје име, нарочито ако видимо ко је све добио признање – рекао је Никола. – То је велика част и велика одговорност и трудићу се да наставим истим путем.

И. Р.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести