Неће бити дискриминисаних породиља

БЕОГРАД: Министарка без портфеља задужена у Влади Србије за популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је највећи број мајки врло задовољан због тога што су Законом о финансијској подршци породица с децом повећана финансијска давања и права на финансијске накнаде.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Она је за РТС рекла да је комисија коју је формирао министар (за рад, запошљавање и борачка и социјална питања) Зоран Ђорђевић, а на чијем је челу била, анализирала његову примену, као и све оне категорије за које се оцењује да нису најбоље прошле у тим новим законским решењима.

Указала је да је то релативно мали број жена, али да је сваки појединачан случај јако важан и да неће бити дискриминације.
То су маме с највишим примањима, затим маме које су радиле мање укупно од шест месеци у свом животу и оне будуће маме, односно труднице које у оном месецу када почну да раде и затрудне, а морају отворити трудничко боловање, јер се сва давања дају у односу на примања из претходног месеца, а оне тај месец немају, објаснила је министарка.

Додала је да су то три категорије трудница и породиља о којима су разговарали, појединачно анализарали сваку, затим да ли ће родити прво, друго, треће или четврто дете, и дали предлог мера да се поправи њихов финансијски сататус.

Навела је да је тај извештај предат министру Ђорђевићу, а да је следећи корак да он с министром финансија Синишом Малим види какве су финансијке могућности.

Министар Синиша Мали има огромно разумевање за проблеме популационе политике, јер популациона политика и наталитет јесу један од приоритета Владе и нема министра у Влади који размишља другачије, казала је Ђукић Дејановићева.

Маме које су љуте управо су говориле о овим категоријама о којима и ми причамо, чак смо и ми мало шире обухватили него што су то оне имале примедбе, рекла је министарка и навела да је важно што ће ове измене бити на почетку наредне године у Народној скупшини. 

Додала је да ће у другој половини 2019. години бити поново анализиран Закон, јер чим буде више пара у буџету, један од приоритета опет ће бити маме и будуће маме.

Објаснила је да не би било згодно да пре него што Влада једногласно донесе одлуку, а на предлог ресорних министара, говори о суми новца.

Оно што је сигурно јесте да ће највећа могућа количина пара која буде на располагању бити усмерена на ове три категорије мама и будућих мама, поручила је министарка.

На питање да ли ја разговарала о томе и с удружењима која су претходних недеља протестовала, Ђукић Дејановићева каже да су о свему томе разговарали.

Ја нисам непосредно на улици разговарала с женама које су изражавале своје незадовољство, јер то није од мене ни тражено, да су ме позвале, вероватно бих била у стању и тамо с њима да разговарам, али смо обавили мали милион разговора, навела је Ђукић Дејановићева.

Она је додала да је стигао огроман број писама за појашњење, али да је много и оних који хвале Владу за њену пронаталитетну политику.

Међутим, много је битније када неко стави примедбу, он нам просто отвори очи, ми с њим морамо разговарати. Тако да су практично сви ти захтеви мама које су љуте апсолутно били тема рада комисије, закључила је министарка.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести