Недимовић: Очекујем смиривање ситуације са поплавама

БЕОГРАД/ЛЕШНИЦА:  Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је данас да очекује да ће се ситуација у вези са поплавама током дана смирити и нагласио да је актуелна ситуација доказ колико мора да се улаже у водопривредне објекте.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Недимовић је, у изјави за Пинк, казао да је благовременом реакцијом и синергијом људи из Министарства унутрашњих послова и водопривредних предузећа спречена тежа ситуација и додао да нема људских жртава.

Истакао је да је у девет општина уведена ванредна ситуација, као и да постоји проблем са Тамишом, али да се стање смирује.

"Ствари иду на боље. Очекујем данас у току дана да потпуно дођемо до смирења, предузели смо све мере. Да није било овог насипа који је рађен пре пар година Јадар би био већ у њивама у великој мери. Осам километара насипа овде је сређено. Тако је свуда у сваком делу Србије", рекао је Недимовић.

То је доказ, каже, колико мора да се улаже у водопривредне објекте.С тим у вези навео је да је Ваљево потпуно одбрањено од поплава, као и да је решен проблем са Колубаром."Да нисмо ништа урадили сигурно би имали огроман проблем у Ваљеву", уверен је Недимовић.

Најавио је да ће за људе, који су претрпели штету, бити направљен посебан програм.Директор Србијавода Горан Пузовић каже да се ситуација на Јадру смирује и да ниво те реке опада.

Што се тиче Осечине, и тамо се Јадар повукао и вратио у своје корито а људи су се вратили у своје домове, рекао је Пузовић.Када је реч о Љубовији, очекује се, каже, да у наредна два сата дође до потпуног смиривања ситуације.

У Љубовији ће бити седница штаба на којем ће се донети одлуке и мере које ће бити спровођене у наредном периоду.Најтежа ситуација је, каже, у сливу Западне Мораве, где се бележи пораст реке Скрапеж, Бјелице, Ђетиње и Лужнице.

Биће могуће изливање река, каже, на појединим местима тамо где нема уређених насипа.

"Остаје још данас и сутра да испратимо овај талас који се лагано са западне Србије премешта ка истоку, и доле су сви људи на терену обавештени...", објашњава Пузовић и додаје да се ситуација прати, а да ће бити тешко још данас и сутра.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести