Недимовић:  Почела највећа акција садње дрвећа у Србији

БЕОГРАД:  Највећа акција садње стабала у Србији, "Засади дрво", чији је циљ очувајне здраве животне средине и одрживи развој, званично је почела данас у Ботаничкој башти "Јевремовац" у Београду.
Nedimović na početku najveće akcije sadnje stabala u Srbiji, "Zasadi drvo" Foto: Tanjug/D. Kujundžić
Фото: Недимовић на почетку највеће акције садње стабала у Србији, "Засади дрво" Фото: Танјуг/Д. Кујунџић

Акцију су покренули Адриа Медиа Група и ДМ дрогерие маркт, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за шуме, ЈП Србија шума, ЈП Војводина шуме, Покрета горана Србије и ПКС.Како је речено на конференцији за новинаре, четворомесечна кампања "Засади дрво" бавиће се едукацијом и подизањем свести о значају шума, након чега на јесен почиње пошумљавање.

У акцији, током које се очекује да ће бити засађено 50.000 стабла широм Србије, моћи ће да учествују и грађани. Они ће последње суботе у октобру имати прилику да засаде своје дрво.Министар пољопривреде Бранислав Недимовић оценио је да је акција веома важна и позвао грађане да јој се придруже. 

"Када планирате бољу будућност и имате визију, садите дрвеће", рекао је министар."Овом акцијом значајно ћемо обновити површине под шумом, али ћемо и додатно јачати одбрамбене капацитете у погледу смањења последица од бујичних вода и поплава", рекао је Недимовић и додао да очекује да се за једно посечено дрво сада посаде најмање два.

Фото: Почетак највеће акције садње стабала у Србији, "Засади дрво" Фото: Танјуг/Д. Кујунџић

Он је подсетио да без шума не може да се реши ни проблем поплава, ни загађеност ваздуха у градовима."Циљ је да се засади што више стабала дрвећа, односно више него што би кроз процес развоја индустријске производње нестало. Настојаћемо да се садња обави тамо где је најпотребније", рекао је Недимовић и додао да Управа за шуме то већ ради, али је боље имати што више стабала,

Локалне самоураве већ предлажу места на којима ће се стабла садити, а Управа за шуме предлаже да се то чини на местима на којима због сесче нема довољно стабала."Предложићу да то буду подруцћа где је било бујичних поплава, и где постоји потреба да се успори ток воде", рекао је Недимовић и додао да су то подручја Краљева, Гуче и Крупња.

За сваког грађанина који буде желео да засади своје дрво, биће обезбеђене саднице на одређеним локацијама широм Србије, а тачна места и почетак пријављивања биће обајвљено почетком септембра у оквиру категорије "Засади дрво" на порталима Курир и Еспрессо.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести