„Нема елемената насиља У ШКОЛИ У ПЕЋИНЦИМА, дечак је стабилно”

БЕОГРАД: Дечак који је у основној школи "Слободан Пајић Баја" у Пећинцима повређен, након што га је школски друг на часу физичког васпитања случајно погодио гвозденом куглом у главу, сада је стабилно и ван животне опасности, изјавила је данас Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и истакла да у том конкретном случају нема елемената вршњачког насиља.
slavica djukic dejanovic, YT
Фото: Youtube printscreen/K1 televizija kanal

"Дечак је куглом повредио случајно свог друга и та повреда је захтевала хируруршку интервенцију и болничко лечење. Дечак је добро, али је очигледно и ово једна лекција коју сви учимо да тај нехат може бити погубан по дете. То није био случај вршњачког насиља, али свакако једна добра лекција да је додатни опрез потребан у свим тим ситуацијама које могу бити изузетно ризичне", рекла је министарка за Танјуг.

 Коментаришући почетак школске године који је почео другачије у односу на претходне, и то са акцентом на васпитни део школског система, Ђукић Дејановић каже да је изузуетно задовољна како су наставници и учитељи примили препоруке Министарства.

"Остављен је простор за креативност и иницијативу наставника како ће применити препоруке. Зависно од наставника, његове креативности и узраста и самог одељења, оно што сам могла да видим да је тај неки психолошки однос између учитеља и деце фасцинатан. Највећи број наставника је врло спремно дочекао ове наше сугестије", рекла је Ђукић Дејановић.

Када је реч о школи "Владислав Рибникар", у којој се у мају ове године догодила трагедија, простор, односно део школе где се све десило, је затворен, али остатак зграде функционише нормално.

Зависно од консултација са родитељима и свим актерима образовног система и стручњацима накнадно ће бити одлучено да ли ће се и на који начин учионица, односно део школе у ком се трагедија одиграла претворити у меморијални центар. 

"У Рибникару сам била са децом првог разреда. Трудили смо се да медијски Рибникар не буде претерано у фокусу, да родитељи и наставници не гледају камере да не буду питани шта мисле, него да све иде спонтатно и чини ми се да је то био солидан приступ", рекла је министарка.

Ову школску годину ће обележити и појачано присуство полицајаца и саобраћајаца у близини школе, а министарка каже да ће осим саме бриге о безбедност припадници Министарства унутрашњих послова и разговарати са децом.

"Направили смо и потписали Меморандум, МУП и ја, сам пројекат је 'Заједно и безбезбедно кроз детињство'. Деца од првог до петог разреда ће са полицајцима имати 'френдли', односно пријатељски однос, неће им показивати значку и разговарати о свему ономе што може да се деси у саобраћају, у случају елементарних непогода и слично, а деца од петог до осмог разреда разговараће о превенцији насиља. Ту су осим полиције укључене и разредне старешине, предметни наставници, педагог, психолог и тимски ће радити на тим садржајима", објаснила је министарка.

Једна од новости, рекла је Ђукић Дејановић, су измене које се тичу казнених мера и од сада ће уместо од шестог разреда основне, оцена из владања улазити у просек већ од другог разреда.

Такође, изменама је предвиђено и то да дете уколико направи прекршај и покрене се дисциплински поступак, неће моћи да промени школу све док тај поступак не буде завршен.

"Неадекватна понашања регистују се и у млађем узрасту, не тек у шестом или седмом разреду. Деца још увек имају амбиције да буду добри ђаци и то што ће оцена из владања сада улазити у просек може да буде ефективно", рекла је министарка.

Када је реч о дефициту предметних наставника информатике, математике, физике, српског и енглеског језика, министарка потврђује да је то тачно, али да Влада и Министарство интензивно раде на решењу тог проблема.

"За све те предмете на одговарајућим факултетима студентима на другој и трећој години студија дали смо стипендије, како би их мотивисали. Други проблем јесу плате које су мање него у привреди где често одлазе да раде, али се мисли и о томе и сада је Влада уложила изузетан напор са повећањима септембарске и оне плате која ће бити у јануару. Истина је да то и даље није довољно и да би плате требале да буду веће, и морамо радити на даљем повећању плата", рекла је министарка.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести