Нема грипа у Србији, нове количине вакцина од средине децембра

БЕОГРАД: Доктор Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" изјавила је данас да је ове године била изузетно велика заинтересованост грађана за вакцинацију против грипа.
grip vakcina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Иако смо ове године набавили 50.000 доза вакцина више него за претходну сезону - скоро 300.000 доза, она је утрошена у рекордном року и ми смо иницирали све поступке за набавку нових количина", додала је Кисић Тепавчевићева за РТС.

Према њеним речима, нове количине се могу очекивати на вакциналним пунктовима средином децембра и додала да се данас отвара тендер за набавку нових доза.

Како је рекла, тренутно је период године када је сезона грипа и када се његова активност очекује.

"На подручју Европе се до сада бележи основни ниво активности грипа, негде и средњи ниво активности, и отприлике у око 20 земаља Европе у којима су потврдили вирус група у циркулацији доминантан је тип А, и то од типова А то је Х1Н1, дакле, то је онај тип који нам је познат већ 10 година и за који људска популација већ има одређен степен имунитета", рекла је Тепавчевићева.

Према њеним речима, у одређеним земљама забележена је циркулација грипа типа Б.

"Када су у питању земље из региона, знамо да је у Црној Гори забележена циркулација типа Б, а у Хрватској АХ1Н1. Битно је истаћи да сви ти типови вируса грипа који су до сада забележени у Европи, јесу управо они типови који се налазе у вакцини коју су наши грађани примили", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Објаснила је да је вирус грипа прилично непредвидив и да су сви који немају имунитет осетљиви, као и да се људима који се налазе под већим ризиком препоручује вакцина.

"Стално истичемо и категорију трудница, јер је у трудноћи познато да овај вирус грипа може да има различите компликације и по плод и по трудницу", рекла је Кисић Тепавчевића и истакла да и децу треба вакцинисати, пре свега ону која имају астму.

Истовремено, она је апеловала на све грађане да се вакцинишу.

Током прошле недеље забележено је нешто више од 3.000 обољења сличних грипу, јер је време и других респираторних инфекција.

"Наша национална референта лабораторија за грип ''Торлак'' није до сада потврдила циркулацију овог вируса у нашој земљи", додала је докторка.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести