"Немањићи" на фасади старе Железничке станице

БЕОГРАД: На годишњицу смрти оснивача династије Немањић великог жупана Стефана Немање организована је вечерас пројекција мултимедијалног спектакла "Немањићи", кроз 4Д мапирање на фасади зграде старе Железничке станице на Савском тргу у Београду.
n
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

У маниру великих европских Метропола, Савски трг су обојиле филмске слике историјата српске династије "Немањића".

Заменик градоначелника Београда Горан Весић у изјави Танјугу рекао је да је на данашњи дан 1199. године преминуо Стефан Немања, велики жупан и родоначелник династије Немањића, те да је филмска пројекција прилика да се младима приближи "сјајна династија која је владала Србијом скоро 200 година".

Подизање споменика Стефану Немањи у центру Београда, заправо вратило Немањиће међу Србе. У овом тренутку постоји десетак српских градова који желе да подигну споменик неком од Немањића. Коначно смо се као друштво после осам векова сетили Немањића. Замислили смо да се на Савском тргу где је споменик Стефану Немањи, одигравају различите културне манифестације на платоу испред зграде старе Железничке станице, казао је Весић.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Додао је да ће од вечерас до недеље увече од 18 часова посетиоци Савског трга имати прилике да уживају у пројекцијама филма "Немањићи" .

Градски секретар за културу Иван Карл рекао је за Танјуг да се вечерас на Савском тргу догодила нека врста технички напредније наградње свега онога што је пратило откривање споменика Стефану Немањи.

До пре неки дан смо овде имали поставку изложбе о династији Немањића у паноима. Сада идемо у корак са временом са 4Д пројекцијом која посетиоцима у 15 минута открива детаље о Немањићима и Србији тог времена, казао је Карл.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Он је додао да је вечерашња пројекција почетак праксе представљања историје Србије на Савском тргу.

У згради старе Железничке станице биће позициониран Музеј историје Србије и различитим пројекцјама на фасади тог музеја прижићемо прилику Београђанима и њиховим гостима да упознају детаље наше богате историје, казао је Карл.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести