НЕОПХОДНА ЈЕ НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА Млади "бинџују" АЛКОХОЛ на журкама, а од БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ се ЛЕЧЕ и четрнаестогодишњаци

Не постоји безбедна количина алкохола када је мозак младих у питању, каже др Диана Ракетић из Специјалне болнице за болести зависности која се у пракси сусреће и са 14-годишњим пацијентима.
alkohol1, pixabay
Фото: Pixabay

Због тога је, истиче, неопходно да постоји нулта толеранција на конзумацију алкохола код деце млађе од 18 година. Млади који имају проблем са алкохолом лако улазе у инцидентне ситуације, а често ту буду присутни и марихуана, амфетамини, па чак и кокаин, упозорава докторка.

Претходних дана све је забринула информација да је 12 деце млађе од 15 година примљено на Војномедицинску академију због тровања алкохолом у једном ноћном клубу.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности Диана Ракетић напомиње да је реч о стањима акутне, тешке интоксикације алкохолом - што може бити погубно за млад организам.

Истиче да је битно да постоји нулта толеранција за конзумирање алкохола пре 18. године, јер, наглашава, не постоји безбедна количина алкохола када је мозак младих у питању.

Алкохол се, нажалост, веома брзо ресорбује. Наравно, ту постоје многи фактори који на то утичу. Као што је, на пример, количина, брзина којом се пије, да ли сте сити или гладни, опште стање – да ли сте болесни или нисте, или имате неке друге болести, узимате ли терапију..., рекла је др Ракетић за РТС.

Међутим, напомиње да нема органа у којем алкохол није присутан када се конзумира.

Докторка наводи истраживања која показују да алкохол ствара оштећења на битним структурама мозка, као што је хипокампус - главна компонента мозга која је важна и за учење, и за понашање, и за емоције.

Када једном нарушите те структуре, питање је како ће се то регенерисати. Можда да, можда не, али неће бити као што је било, рекла је докторка.

Напомиње да је присутност од 2,8 промила алкохола у крви животно угрожавајућа.

Између 25 и 30 одсто младих прекомерно конзумира алкохол

Напомиње да је алкохолисање младих присутно у целом региону, али и Европи, те да између 25 и 30 одсто младих има проблем са прекоменим конзумирањем алкохола, услед чега долази до компликација по ментално здравље.

Последице су вишеструке, одражавају се и на нормално функционисање, јер алкохол смањује моћ самоконтроле – што се тиче саобраћајних несрећа, криминала, насиља.


Шта родитељи да ураде

Наглашава да се прва сазнања о алкохолу стичу у породици, те да је породица дужна да о алкохолу разговара отворено и директно са дететтом.

Јако је важно да их сачекамо из провода, да их питамо шта је било, шта се дешавало, да ли је било алкохола, да ли су пили, шта су пили - просто да они виде да се ви ту интересујете. Ако имате ситуацију да вам дете долази учестало под дејством алкохола кући, онда се морају направити нека правила, неки договори, каже докторка.

Стручну помоћ, додаје, треба потражити ако се то и даље понавља - упркос обећањима.


Четири пута су већи покушаји суицида под дејством алкохола. Једна трећина саобраћајних несрећа од 15. до 20. године живота је повезана са алкохолом. Млади који имају проблем са алкохолом, због дрског, нестрпљивог понашања и реаговања често улазе у инцидентне ситуације, објашњава докторка.

Како додаје, за младе је карактеристично тзв. “бинџовање“ алкохола – када у кратком временском периоду попију велику количину.

Разлози које наводе су разнолики – од тога да желе да се забаве, преко тога да хоће да се осећају битним, до тога да желе да утопе бол.

Читав је спектар ствари које могу да доведу до зависности, упозорава докторка.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести