НИЈЕ ЗАРАЗНО, АЛИ ПЕЧЕ Болан ујед бубе клинтонке

Осим комараца, у ово доба године појављују се и такозване бубе клинтонке, чији ујед јако пече, а могуће су и озбиљне алергијске реакције, од црвенила до отока, па и опекотине која настане око самог места убода.
klintonka.
Фото: Илустрација

Лекари кажу да ове бубе не преносе заразне болести, а они који су осетљиви на убоде инсеката, треба одмах да се јаве доктору.

Шеф Одсека за епидемиолошки надзор, контролу и превенцију  зооноза, векторских и цревних заразних болести Института за јавно здравље Војводине прим др Снежана Медић каже да су ове црне мушице из фамилије симулиде, а природна станишта су им водене површине, где полажу ларве из којих се касније излегу одрасле јединке.

„Већина црних мушица убада и сиса крв животиња, односно сисара, али и људи, иако се мужјаци хране углавном нектаром. Убод овог инсекта  је често безболан, јер се у његовој пљувачки налазе антикоагулантни и анестетици. Реакција на месту убода може да буде слична убоду комарца или много бурнија, посебно код осетљивих особа и дијабетичара. Ретко се јављају и општи симптоми, као што су главобоља, повишена телесна температура или гангрена на месту убода“, наводи др Медић.

Како објашњава, ови инсекти нису од значаја за преношење заразних болести на нашем поднебљу. За разлику од субсахарске Африке, где изазивају онхоцерциасис или „речно слепило“, јер преносе црв онхоцерца волвулус и друге паразите на америчком континенту.

„Полажу ларве у рекама, а код нас у Дунаву, као и у потоцима. Пре шетње у природи и поред реке саветује се употреба, тј наношење репелената, који могуда се купе у свакој апотеци. У случају бурне реакције на убод, јавити се свом лекару, који ће вас по потреби упутити дерматовенерологу“, напомиње др Медић.

Њена препорука особама које су иначе осетљиве на убоде инсеката јесте да избегавају боравак у природи поред водених површина: река, потока, канала, јер је концентрација ових инсеката тамо највећа.


Убоди до колена

„Грађани се ретко обраћају „Циклонизацији” због проблема са овим мушицама. Када је реч о заштити, карактеристично за симулиде је да боду углавном до колена, а лична заштита је слична као и код комараца, дугачке ногавице и репаленти који их, као и комарце, одбијају“, казали су у “Циклонизацији”.

Фото: Dnevnik.rs

„Ако ипак иду у природу, треба да носе одећу са дугим рукавима и ногавицама и обавезно наносе репеленте на кожу пре изласка“, посаветовала је др Медић.

У новосадском предузећу “Циклонизација” кажу како народ користи назив “клинтонке” за разне мушице и бубе, али најчешће, у ствари, за мушице симулиде које су 1999. године имале повећану бројнист па су их довели у везу са бомбардовањем. Реч је о мушицама које се рамножавају у чистој и текућој води, на нашем подручју најчешће у потоцима на обронцима Фрушке горе.

„Циклоноизација, у сарадњи са Градом Новим Садом, већ годинама систематски изводи третмане против ових мушица. Третмани се изводе против ларви ових мушица на потоцима, а изводе се биолошким препаратом, јер симулиде, као и комарци, реагују на БТИ препарат. Такође, одрасле јединке симулида осетиљиве су и на препарате који се користе за третмане против одраслих коамраца, те се њихова бројност редукује и у оквиру систематских акција заштете здравља грађана од комараца“, наводе у овом предузећу.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести