Ниво река у стагнацији и опадању, поплављено 17 домаћинстава у Прешеву

БЕОГРАД: Милорад Спасојевић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а, изјавио је да је синоћ око 22 часа услед већих падавина дошло до задржавања воде у Прешеву, у насељу Железничка станица.
vodostaj_erski.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Како преноси јавни сервис, ниво река у поплављеним подручјима опада. Ванредна ситуација и даље је на снази у 10 општина, црпи се вода из поплављених објеката а евакуисани се враћају у своје домове.

Вода из градског водовода Пријепоља и Бродарева још није за пиће. Сава, Западна Морава, Ибар, Тамиш и Нера и данас биће у порасту. 

"Синоћ око 22 часа дошло је услед већих падавина до задржавања воде у Прешеву, у насељу Железничка станица. Наше екипе су на терену, са 16 ватрогасаца и 10 пумпи врши се црпљење воде из око 17 домаћинстава. Вода је ушла у дворишта и подрумске просторије тих домаћинстава. Екипе су на лицу места и санирају последице", навео је Спасојевић.

Водостаји река су, додаје, у стагнацији и благом опадању.

"Због поплава које су нам се десиле и натопљености земље водом, и даље је најкритичније на сливу реке Ибар. У месту Ушће се постављају мобилни системи одбране од поплава, у ушћу реке Студенице у Ибар, као и у насељу Рашка где су постављени заштитни бедеми", напомиње Спасојевић.

У овом тренутку, истиче, нема опасности од изливања.

"Пратимо ситуацију на терену, обилазимо локације заједно са представницима Србија вода и где год да се укаже назнака проблема ми ћемо реаговати", истиче Спасојевић.

Евакуисано је, истиче, 106 особа у поплавама и да се већина њих вратила у своје домове и да сада следи санација тих објеката.

 У односу на петак и суботу, Ибар је опао за метар и по, али од ноћас Ибар у Краљеву благо расте - два центиметра на пола сата. Ниво реке је у границама редовне одбране од поплава.

Спасојевић каже да су припадници ватрогасно-спасилачке јединице опремљени адекватном опремом која омогућава да се у оваквим ситуацијама реагују.

"Ту је и друга ватрогасна опрема која нам омогућава да се црпи вода из поплављених објеката", каже Спасојевић.

Катастрофалне поплаве из 2014. године је покренуо Сектор за ванредне ситуације да се у свим организационим јединицама формарају специјалистичке јединице за рад на води, све у циљу бржег реаговања и заштите грађана.

"Неуређеност водотокова, бацање смећа, запушавање пролаза често доводи до изливања мањих река. Сектор је доста тога урадио на опремању и усавршавању припадника", указује Спасојевић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести