Новац за војвођанске високе школе струковних студија

Покрајински скеретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, ове године подржао је 14 развојноистраживачких пројеката девет високих школа струковних студија са територије Војводине с укупним износом од 6.000.000 динара.
д
Фото: Приватна архива

Неке од тема пројеката којима ће се бавити тимови високих школа су разни видови обновљивих извора енергије; вештине и знања које треба развијати у релативно кратким студијским програмима; унапређење комуникацијских вештина студената; примена науке о подацима; унапређење права интелектуалне својине; питање толеранције између деце, родитеља и наставника; осмишљавње слободног временкод деце предшколског узраста; активности деце на отвореном простору...

- Ово промовисање 14 развојноистраживачких пројеката у амбијенту Високе васпитачке школе у Новом Саду последица је вишегодињег рада не само нас у Секретаријату, него и деценијског рада високих школа. Жеља нам је да промовишемо дуално образовање, које је у блиској вези с привредом, васпитањем, али и са интересима локалне самоуправе - рекао је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић на уручењу решења о коришћењу средстава, представницима високообразовних институција које су добиле средства на основу Јавног конкурса.

Секретар Милошевић истакао је да је велики број наставника схватио да се у високом струковном образовању не може опстати без перманентног рада, с обзиром и на јаку конкуренцију у осталим високообразовним институцијама.

Жеља нам је да промовишемо дуално образовање, које је у блиској вези с привредом, васпитањем, али и са интересима локалне самоуправе

- Могло би да буде и боље, али оно што смо урадили у претходне четири године, а то је 51 пројекат, показало је да имамо велики потенцијал - казао је Милошевић, уз апел да се убудуће високе школе још више заузму када је реч о предлагању и реализацији што већег броја развојноистраживачких пројеката.

По Милошевићевим речима, школовање на високим школама усклађује се с потребама тржишта рада и то је матрица која ће се ускоро примењивати када су у питању и факултети.

- Високе струковне школе у Војводини су важан фактор регионалног развоја и кроз њих нећемо одустати од афирмације регионализма, афаримације националних мањина и одговора на захетве тржишта рада – рекао је Милошевић.

Како је истакао директор Високе струковне школе за образовање  васпитача у Новм Саду др Бојан Милошевић, ови пројекти су високим школама пружили шансу да се, поред образовних делатности, окрену и истраживањима и развоју образвних области којима се баве.

- Овакви пројекти који су реализовани у протекле четири године имали су и високу практичну примењивост. Покрајински секретаријат високе струковне школе препознао је као носиоце замајаца дуалног образовања, у којем високе школе, као места квалитетног преплитања теорије и праксе, имају изузетно место -  рекао је Милошевић, чија је школа добила средства за два пројекта: из области интегрисања физичког васпитања и развоја математичких појмова, и из области педагошких наука.

Медијска промоција предузетништва у функцији одрживог привредног развоја, још је један од 14 пројеката који су прошли на конкурсу.

- У овом пројекту пратићемо интеракцију која постоји између медијске промоције и предузетнишва и како се то одржава на економски развитак наше земље, односно, како то утиче на привредни развитак у Војводини – рекла нам је др Ивана Иконић из Високе школе струковних студија за менаyмент и пословне комуникације Сремски Карловци.

В. Ц.

 

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести