Нови апарати за стерилизацију у КЦВ

Уместо досадашњег ручног прања инструмената и стерилисања у аутоклаву, Клинички центар Војводине набавио је савремену опрему за стерилизацију.
 Novi aparati za sterilizaciju  Foto: KCV
Фото: Нови апарати за стерилизацију  Фото: КЦВ

Осим што се машински инструменти оперу како европски прописи и стандаради налажу, овакав начин њиховог одржавања продужава и век инструмената. Циклус прања траје 17 минута и нове четири машине имају такав капацитет да могу да задовоље све потребе највеће покрајинске болнице, а коштале су више од 42 милиона динара и новац је обезбедила Покрајинска влада.

- У циљу континуираног унапређења квалитета рада и пружања квалитетне и ефикасне здравствене заштите, као и обезбеђења стручног рада у складу са савременим достигнућима медицинске науке, у Клиничком центру Војводине је имплементиран савремени технолошки процес стерилизације, правилног кориштења и одржавања инструмената и другог медицинског материјала по важећим светским стандардима из ове области - каже управник Службе операционих сала др Мишо Дукић.

Европски стандарди налажу да се хируршки инструменти перу машински, јер након хируршких интервенција може доћи до задржавања инфективних протеина измењене структуре на површини инструмената, који могу да се уклоне само машинским прањем уз коришћење специфичних детерџената

Европски стандарди налажу да се хируршки инструменти перу машински, јер након хируршких интервенција може доћи до задржавања инфективних протеина измењене структуре на површини инструмената, који могу да се уклоне само машинским прањем уз коришћење специфичних детерyената. Др Дукић објашњава да се један циклус прања инструмената у машинама састоји од неколико фаза и то претпрања, прања, испирања, термалне дезинфекције, сушења и подмазивања.


Thumbnail

ОПРЕМА КОШТАЛА 42 МИЛИОНА

На основу Плана за унапређење квалитета рада и безбедности пацијената у Одељењу операционих сала КЦВ, а уз помоћ Покрајинског секретаријата за здравство, набављена је нова опрема за припрему, чишћење и прање медицинских инструмената којом се подиже ниво безбедности стерилности хируршких инструмената на највиши прописан стандард.  За набавку ове опреме Покрајинска влада је издвојила 42.660.000,00 динара.


- Предности овакве врсте прања и дезинфекције су ефикасније чишћење и заштита инструмената чиме се продужава животни век инструмената, могућност одабира посебног типа циклуса у зависности од врсте инструмената, интегрисан циклус претпрања, валидација процеса прања, верификација процеса прања што подразумева испис на крају циклуса, који даје потврду да су сви параметри, укључујући време и температуру, задовољени. Друга врста верификације је тестирање ефикасности прања применом хемијских индикатора који се процесуирају заједно са медицинским прибором у комори апарата. Обе врсте верификације пружају физички доказ који може да се архивира - напомиње др Дукић.

Инструменти који су процесуирани на овај, препоручени начин постају сјајнији и темељно очишћени. У току обраде инструмената у фази испирања, користи се специјални течни лубрикант, чији је ефекат да заштити површински слој и подмаже инструменте као и зглобне површине, што доприноси продужењу века инструмената. Машинским прањем инструмената враћа им се првобитан сјај, уклања се рђа и спречава даље оштећење које је настало неадекватном мануелном обрадом.

- У области машинског прања медицинских инструмената постављени су стандарди који дефинишу обавезне фазе циклуса прања као и квалитет циклуса. Циклус који се добија је сведен да траје свега 17 минута, а да се при томе обезбеде и испуне захтеви који су постављени светским стандардима које регулишу област прања медицинских инструмената - истакао је др Дукић.

 Љубица Петровић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести