НОВИ ЗАКОН НА ПОМОЛУ Климе неће смети да се виде, ПРЕДВИЂЕНЕ ОГРОМНЕ КАЗНЕ премештање 14.000 динара

Информација да ће климе које се налазе са спољних страна зграда морати да буду уклоњене, односно смештене тако да практично буду "невидљиве" и да ће се за непоштовање те одлуке плаћати казне до 50.000 динара (физичка лица), а за правна лица и до 100.000 динара, код грађана је отворило низ питања и дилема, а кључно је - да ли то уопште могуће извести и колико ће то да кошта.
zgrada klima uredjaji
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како да уклоне спољну климу ако немају терасу, колика дужина црева би била потребна ако се спроведе до крова, куда ће то црево да води, како да се црево спроведе до дворишне фасаде ако неко нема излаз на ту страну, "зар кроз комшијске станове"... само су нека од питања која су се појавила на вест да ће клима уређаји морати да се преместе, тако да буду "невидљиви".

Подсетимо, реч је о једној од новина предвиђених изменама Закона о планирању и изградњи, које су у скупштинској процедури. Рок који је остављен је 10 година, али је за неке и краћи - за власнике зграда јавне намене у границама непокретних културних добара и заштићеној околини културних добара је две године, а за власнике зграда, односно посебних делова објеката у границама непокретних културних добара и заштићеној околини пет година. Правило се не односи на фасаде које "гледају" ка дворишној страни.

Сервисери клима су за медије објаснили на који начин је то могуће урадити, која су могућа решења, али и колико то може да кошта.

Немања Сучевић, монтажер у једној београдској фирми каже да ће то бити веома велики проблем за људе који немају терасу, јер код нас "то није уређено у старту".

- Тражиће се неко решење, све зависи да ли та кућа или зграда има кров, да ли постоји могућност да се дође до тог крова, да би та спољашња јединица била сакривена, да се не види - казао је он "за Блиц".

Наглашава да све зависи од климе до климе, колико је дозвољен размак између унутрашње и спољашње јединице, да би инсталација била између њих.

- Неки уређаји имају дозвољено до 10 метара, неки до 20, неки до 30... Када ступи тај закон на снагу, то би све требало да се решава у ходу, на лицу места. Када неко потражује клима уређај, да на лицу места изађе неко од мајстора и погледа да ли постоји решење за монтажу клима уређаја и колико би била инсталација - додаје сервисер.

Уколико дужина црева буде већа, Сучевић каже да ће климе сигурно губити капацитет при раду.

- Ту се одмах гледа распоред просторија, где ће стајати клима уређај, колика је раздаљина.. Све инсталације, односно црево које избацује кондензовану воду, мора да буде под константним падом. Ако ставите на један зид климу и она вам иде кроз на пример три зида, да би изашао кроз дворишну страну, онда то црево константно мора да пада - појаснио је он.

Онда ће, према његовим речима, у трећој просторији "малтене да вам инсталација удара доле у под и да вам излази толико ниско".

Решење су пумпе за кондензовану воду

Уколико та новина предвиђена изменама Закона о планирању и изградњи ступи на снагу, Сучевић сматра да ће онда морати да "ступе на снагу и пумпе за кондензовану воду".

- То је пумпа која се поставља испод унутрашње јединице, у њу капље вода и пумпа избацује кроз то црево. Онда то црево може да иде и равно и узбрдо - навео је Сучевић као решење што се тиче конденза.

Ипак, уколико Закон стварно ступи на снагу, мишљења је да ће то да буде "ужасан проблем за нас као мајсторе и за људе који желе да имају клима уређај".

Оптимално решење "скривене" климе унутар тераса

Сервисери из Ваљева сматрају да је оптимално решење искуство које су са постављањем клима имали у главном граду Аустрије.

- У Бечу смо радили и применили решење које по нашем мишљењу јесте право, а то су “скривене” климе унутар тераса, постављене до зида и пода терасе. Дакле, тамо спољна јединица не сме да буде накачена на терасу и да прелази њен габарит и тако би, без обзира да ли се тераса налази на “лицу” или “леђима” зграде, то могло да се најједноставније регулише и код нас – кажу они.

Премештање климе 14.000 динара

Ако живите у унутрашњости Србије у стамбеној згради и имате среће да вам је клима уређај постављен на само метар од терасе која је при томе отворена и гледа у двориште зграде, премештање климе стајаће вас “минималних” 14.000 динара, кажу сервисери.

Наиме, услуга уклањања климе са места на којем се налази кошта 4.000, њено поновно постављање на другу прописну локацију је 8.000, а инсталација 2.000 динара по дужном метро кабла. Реч је о тренутним ценама у унутрашњости Србије, док би вас овај посао у Београду, уколико бисте га реализовали ових дана, коштао 10-15 одсто више, зависно од тога који сервис за клима уређаје бисте ангажовали.

Сервисери не верују да се може извести оно што је планирано

Чини се да након најаве о могућој примени новине премештања клима по предвиђеним изменама Закона о планирању и изградњи, фирме које се баве сервисирањем ових уређаја могу задовољно да трљају руке. Међутим, сервисери из Ваљева и Краљева с којима смо разговарали, нити су одушевљени што би очито имали више посла, нити су убеђени да је оно што се планира могуће извести.

Наиме, њихов заједнички одговор на питање како преместити клима уређај да би био по предвиђеним новим прописима јесте следећи: “Једино је могуће спровести у дело ако стан има терасу која гледа у двориште зграде”.

- С друге стране, уверени смо да ће то бити неизводљиво за станове који су позиционирани на “лицу” зграде и немају приступ “леђима” објекта. Развлачење црева кроз туђе стамбене јединице нити је дозвољено, да јесте коштало би екстремно пуно новца, а ефекат би био практично никакав, јер што дуже црево то мањи учинак климе, свеједно да ли је реч о хлађењу или загревању – кажу они.

Застакљене терасе ће морати да се уклоне

Следећи проблем који истичу јесте шта ће бити са оним власницима станова који су своје терасе застаклили, како би добили нешто више квадрата стамбеног простора, а таквих није мало?

- Прво ће морати њих да уклоне, а то је инвестиција која није нимало мала и једноставна. Сем тога, ни застакљивање тераса није било по закону, па се ипак масовно спроводило. Дакле, да би спољна јединица била унутар терасе, мораће прво да скину столарију. Потом, мораће климе, да би све функционисало како треба, да буде у истој линији за сваку стамбену јединицу. А у једној згради од 30 станова сви имају идеју како је боље, јер неко жели да му клима буде усмерена на дневни боравак, а неко у спаваћу собу. Потом, шта са становима који имају више од једне климе, како код њих две спољне јединице спаковати унутар терасе промера два са метар – констатују и уједно се питају сервисери клима уређаја с којима смо разговарали.

Слажу се да ће сви ови послови, ако их буде, лакше бити спроводиви у унутрашњости земље, где је више приватних стамбених објеката, односно кућа, на које се ове обавезе не односе.

(Ало.рс)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести