Новосадски средњошколци међу победницима другог ученичког конкурса

БЕОГРАД/НОВИ САД: У великој конкункуренцији на другом по реду ученичком конкурсу за креирања дигиталних образовних садржаја, проглашено је седам победничких пројеката који имају за циљ да у наредном периоду допринесу повећању нивоа дигиталне писмености ученика, али и опште популације.
INFORMATICS students
Фото: Kompjuteri/pixabay.com

Више од 127 тимова основних и средњих школа из 18 градова Србије, кандидовали су своје идеје у оквиру конкурса „Дигитална експедиција изазов 2021/2022“, такмичећи се за наградни фонд од милион динара. Победнички тимови ће у наредних шест недеља реализовати своје пројектне идеје, а поред финансијске подршке имаће и подршку у виду консултација и менторства експерата.

Награђени идејни пројекти креирани су са циљем да буду помоћни наставни материјал, а разноврсни по својим темама, издвојили су се пре свега квалитетом и капацитетом да унапреде дигитални образовни ресурс. Један од таквих је и пројекат Биоритам компјутера који је осмислио тим основне школе „Милена Павловић Барили“ из Београда.

На часовима често учимо користећи дигиталне садржаје. Највише волим пројектну наставу јер имамо могућност да сами или у групи бирамо тему коју ћемо истраживати, направимо дизајн пројекта и на крају презентујемо свој рад. Тада размишљамо, учимо, сарађујемо и дружимо се. Најлакше усвајамо знање кроз игру. Зато смо и ми ученици сами правили друштвене игре и игре на рачунару једни за друге. Драго ми је што и други ученици у Србији имају прилику да виде наше радове. Надам се да ће и они учити на забаван начин баш као моји другари и ја, из одељења IV/4, изјавио је Страхиња Арсић ученик и члан једног од победничких тимова на конкурсу.

Конкурс другу годину заредом заједно реализују, Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ) и Иницијатива „Дигитална Србија” у оквиру програма „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Пропулсион.

Комисију за одабир пројеката су чинили Данијела Шћепановић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Катарина Алексић, ЗВКОВ, Алекса Еремија, ЗУОВ, као и представници Иницијативе „Дигитална Србија” и организације Пропулсион.

Награђени пројекти у оквиру позива „Дигитална експедиција изазов 2021/2022“:

Основне школе:

Безбедно сурфуј, ОШ Свети Сава, Бајина башта

Енглеско српски речник ИТ појмова са изговором, ОШ Свети Сава, Краљево

Биоритам компјутера, ОШ Милена Павловић Барили, Београд

Средње школе:

Фолдер мојих емоција, Средња стручна школа 4.јули, Нови Сад

бенет.рс - (Бе)збедност на интер(нет)у, Математичка гимназија, Београд

-  Компјутер, вештица и ја, Графичка школа, Београд

- Мрежица, Седма београдска гимназија, Београд

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести