Обелележена годишњица погибије пуковника Павловића

ВАЉЕВО: У Ваљеву је обележена годишњица погибије пилота Војске Југославије, пуковника Миленка Павловића, који је изгубио живот на данашњи дан, пре 23 године, у херојској борби са далеко надмоћнијим НАТО агресором, саопштено је из Министарства одбране.
m
Фото: Tanjug

Обележавању је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, који је у пратњи команданата Ратног ваздухопловства и ПВО и 204. ваздухопловне бригаде положио венац крај спомен-обележја пуковнику Павловићу.

Венце и цвеће положили су и чланови породице и бројне делегације, а помен је служио епископ ваљевски Исихије.

У част славног пилота небо изнад Ваљева данас су симболично надлетали авиони Војске Србије „миг 29“.

Након полагања венца, начелник Генералштаба је у свом обраћању подсетио на лик и дело пуковника Миленка Павловића, легендарног команданта 204. ловачког авијацијског пука.

Миленко је рођен у овом крају и још од ране младости је показао своју приврженост и љубав према пилотском позиву. Завршио је ваздухопловну војну гимназију, потом и академију, а кроз каријеру је прошао све командне дужности у авијацијској ескадрили и пуку, израстајући успут у врхунског пилота и команданта, једног од најбољих које је војска имала. Својим командовањем и појавом уливао је поверење и био чврст ослонац за све оне са којима је обављао војничке дужности, а његова блистава војничка каријера овенчана је бројним признањима и одликовањима, истакао је генерал Мојсиловић.

Миленко Павловић је рођен 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву, у општини Осечина код Ваљева.

Био је пилот Војске Југославије и ратни командант 204. ловачког авијацијског пука, а погинуо је у ваздушној борби са НАТО агресором изнад Ваљева 4. маја 1999. године.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести