Обележен Дан Русина у Србији свечаном академијом у СНП

НОВИ САД: Свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду обележен је Национални празник Русина у Србији.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, рекла је да то министарство представља алат у остваривању права свих националних мањина.

Министарка је рекла да су различитости благодет Војводине. „Војводина је стање духа, а Русини су добар дух тог духа“, казала је министарка Чомић.

Покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић подсетила је да је 2018. године Скупштина АП Војводине установила овај датум као један од најважнијих и да је то празник свих грађана Војводине.

„Оно што обележава сваки празник националних заједница, па и Русинске, јесте суживот, читав спектар различитости култура и то је богатство Војводине. Русини су у ових 270 година успели да преброде све тесакоће у односу на многобројније заједнице и очувају свој идентитет. Секретаријат за културу помаже у томе кроз финансирање завода за културу Русина и кроз посебне конкурсе“, истакла је секретарка Милошевић.

Председник Националног савета Русина Борислав Сакач не види нити један проблем, како сада тако и у будућности за Русине.

„Ово је простор који нам одговара, ово је држава Словена, уживамо подршку српске заједнице, имамо подршку и у образовном систему, а сви заједно морамо да се боримо за економски бољитак“, рекао је Сакач.

Национални празник Русина у Србији обележава се као подсећање на дан када је 1751. године саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору Франц Јозеф де Редл потписао први званични документ - Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур.

Овај дан је већ више деценија прихваћен као дан званичног досељавања Русина на ове просторе, иако су, према историјским изворима, први досељеници-Русини из Хорњице у мањем броју овде дошли око 1745. године.

Празник је установљен одлуком Националног савета Русина 2007. године.

Свечаној академији су присуствовали и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, владика кир Георгије Џуџар и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Радомировић.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести