Обнова и реновирање Института за плућне болести Војводине

„Институт за плућне болести Војводине практично се враћа на старе стазе и постаје једна од најдоминантнијих институција у лечењу плућних болести“, рекао је покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић, обилазећи установу за коју су Покрајинска влада и Секретаријат издвојили 43 милиона динара за адаптацију и набавку опреме.
institut1
Фото: Др Зоран Гојковић и др Илија Андријевић у обиласку Института, фото: Дневник (Ф. Бакић)

У Клиници за опструктивне болести плућа и акутне пнеумопатије у току је адаптација алерголошке амбуланте и будуће интензивне неге, а Центар за радиологију у истој Клиници добио је нови рендген и опремљен је простор у којем ће бити смештен нови ЦТ апарат. У Клиници за плућну онкологију направљено је Одељење за стационарно лечење пацијената који су на радиотерапији, односно зрачењу.

„Ове године пуним капацитетом ради и “Каменица 2”, где је 11кревета на одељењу интензивне терапије. Сада видимо нови рендген који има дигитализовану слику, набављен је и нови бронхоскоп, апарат за механичку тромбектомију, а имамо и 35 нових кревета у интензивној и полуинтензивној нези и у дневној болници. До пре две године смо имали ружну слику, када су грађани Војводине с малигним обољењима аутобусима и комбијима ишли у Кладово и Крагујевац на зрачну терапију. То је данас ружна прошлост. Сада, ниједан пацијент који има малигну плућну болест није на листи чекања за зрачење“, казао је др Гојковић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

За адаптацију и опрему 43 милиона

Од 43 милиона која су уложена у најновије реновирање Института за плућне болести Војводине, 21 милион је утрошен на обнову инфраструктуре, а 22 милиона за набавку опреме. Од почетка године у Институт је уложено укупно 49 милиона динара.


Покрајински секретар истакао је и да су овом адаптацијом направљене четири собе са 16 кревета у којима ће боравити пацијенти током добијања зрачне терапије, те да ће у њима имати сву угодност и пажњу. Истакао је да ће сви радови бит готови до 15. децембра и да је у потпуности завршен део полуинтензивне неге. Остаје само завршна фаза на одељењу за хроничну опструктивну болест плућа, која је на трећем месту по смртности у Војводини.

„План је да се у наредном приоду побољша дијагностика за 8.000 пацијената, колико се годишње хоспитализује у Институту. Један ЦТ апарат који имају је побољшан, али тек куповином новог ћемо имати максималан квалитет“, напоменуо је др Гојковић.

Директор Института за плућне болести Војводине професор др Илија Андријевић рекао је да су од почетка године имали 7.500 хоспитализованих и 35.000 амбулантно прегледаних пацијената, што је за 10 до 15 одсто више него прошле године, а амбулантно су прегледали 3.000 пацијената више него лане.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Обновљен је значајан део опреме и сада је ефикасније и боље пружање помоћи пацијентима. Имамо четири система за неивазивну вентилацију, нови ригидни бронхоскоп, а добили смо и нови дигитализовани рендген. Једини смо у Србији који имају заокружено лечење, од пријемне амбуланте до бронхоскопије и лечења“, казао је др Андријевић и напоменуо да ће нови рендген користити и друга два института која су под истим кровом, за кардиоваскуларне болести и онкологију, јер они немају овакав апарат.

Др Андријевић је истакао како би набавком новог ЦТ апарата били презадовољни, али је напоменуо како би улагање у реновирање Центра за микробиологију такође било улагање у целокупно здравство Војводине. За реновирање Центра за микробиологију било би потребно између 22 и 24 милиона динара.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести