Од четвртка примена Закона о заштити података о личности?

БЕОГРАД: Нови Закон о заштити података о личности почиње скоро извесно да се примењује од четвртка, а члан Одбора за правосуђе Скупштине Србије Неђо Јовановић каже да нема информацију да ли ће бити одложена примена тог Закону коју је раније затражио Повереник за информације од јавног значаја. 
licna karta cipovana
Фото: MUP

Јовановић је Тањугу казао да је Закон прошао редовну процедуру, а да би био одложен, наводи, мора да прође законску процедуру у Скупштини, додајући да његова примена "не може бити одложена тек тако".

Наиме, недавно је Повереник за информације од јавног знацаја Милан Мариновић затражио у писму председници Скупштине Србије одлагање примене тог Закона до 1. септембра 2020. године због неприпремљености да се она успешно реализује.

Мариновић каже за Тањуг да ни он нема информацију о одлагању.

"Био бих срећан да је примена одложена, не због себе, него због неприпремљености за примену закона. Нажалост, немам никаквих информација о одлагању. Не очекујем да ми добијемо ту информацију, већ ће она или бити јавно објављена од стране Скупштине или надлежног тела, или неће бити објављена. Ако не буде, понашамо се како пише у закону - закон почиње примену", рекао је Мариновић.

Према његовим речима, у јавности је створена конфузија да сутра почиње примена, међутим, објашњава Повереник, гледајући строго правнички, примена почиње прекосутра.

Скупстина Србије усвојила је Закон о заштити података о личности у новембру прошле године, а његова примена почиње након девет месеци.

Нови Закон је донет у поступку усклађивања српског законодавства са регулативом ЕУ, односно са ГДПР-ом (Генерал Дата Протецтион Регулатион) и једним делом садржи решења предвиђена ГДПР-ом.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести