Одбор за контролу служби безбедности нема замерке на рад ВБА

Одбор за контролу служби безбедности одржао је, 27. јануара 2023. године, четврту седницу Одбора.

На седници која је била затворена за јавност Одбор је разматрао и усвојио редовне извештаје о раду Војнобезбедносне агенције, који обухватају период од 1. октобра 2021. године до 30. септембра 2022. године.

Чланови Одбора позитивно су оценили извештајe Војнобезбедносне агенције и констатовали да је у извештајном периоду Војнобезбедносна агенција реализовала све планиране и ванредне задатке из својих надлежности прописаних законом.

Имајући у виду актуелна дешавања, директор Војнобезбедносне агенције упознао је чланове Одбора са безбедносном ситуацијом и развојем догађаја на Косову и Метохији, као и са њиховим потенцијалним утицајем на стање безбедности Републике Србије. Оцењено је да је Војнобезбедносна агенција у сваком тренутку спремна да одговори на све безбедносне изазове и изврши све задатке који се пред њу поставе.

На захтев председника Одбора мр Игора Бечића директор Војнобезбедносне агенције информисао је присутне да су нетачне медијске информације које се односе на присуство Вагнер групе у Републици Србији, као и да нити један припадник Војске Србије, активни или пензионисани, не учествује у активностима ове групе. Оцењено је да се пласирање нетачних информација о присуству Вагнер групе у Србији временски поклапа са порастом тензија на Косову и Метохији, те да су овакве потпуно нетачне медијске информације део активности усмерених на дискредитацију Републике Србије и државног руководства, и да је стога неопходно јасно демантовати ове информације и тако спречити урушавање угледа Републике Србије у међународној јавности.

Позитивно је оцењена сарадња Војнобезбедносне агенције са органима руковођења и командовања Министарства одбране и Војске Србије, као и координирани рад са другим службама безбедности и сарадња са надлежним државним органима, што је резултирало реалним проценама и предвиђањима развоја појединих безбедносних појава и ризика и омогућило да Војнобезбедносна агенција правовремено открива индикаторе угрожавања безбедности система одбране и предузима адекватне мере из своје надлежности.

Чланови Одбора констатовали су да су у извештајном периоду оперативним радом прикупљени значајни подаци о делатности и намерама носилаца ризика и претњи, као и да је Војнобезбедносна агенција предузимала ефикасне мере контраобавештајне и безбедносне заштите и правовремено и квалитетно информисала надлежне органе и органе руковођења и командовања у Министарству одбране и Војсци Србије ради предузимања мера из њихове надлежности.

Седници је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Александар Марковић, Александар Мирковић, Дарко Јовановић, Владан Заграђанин, Павле Грбовић, Ненад Томашевић и Владимир Гајић.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести