Одговорно власништво кључно за управљање популацијом паса

БЕОГРАД: Управљање популацијом паса је сложено и важно питање и у његово решавање треба да се укључе сви - појединци, институције и цивилни сектор, један је од закључака данашње националне конференције посвећене управљању популацијом паса, одржаној у оквиру пројекта "Јачање система здравља и добробити животиња".
pas
Фото: pixabay.com

Уз присуство представника Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и ветеринарских инспектора, домаћи и међународни стручњаци говорили су о динамици паса који се слободно крећу и о улози централних и локалних служби у управљању популацијом паса, саопштила је ЕУ Инфо мрежа.

Проблем напуштених паса са једне стране угрожава добробит паса, а са друге стране локалне самоуправе дају велика средства за одштету грађанима које су угризли напуштени пси. Решење проблема је у одговорном власништву, обележавању свих паса, удомљавању напуштених паса, а изнад свега у јачању свести грађана да се одговорно понашају према својим кућним љубимцима и да имају контролу над њиховим размножавањем, рекао је Антонио Ди Нардо, кључни стручњак за добробит на пројекту “Јачање система здравља и добробит животиња”.

На конференцији је било речи и о стратегији о управљању популацијом паса и о кључним стубовима на којима се она заснива.

Једна од тема била су уобичајена ограничења и могућности код управљања популацијом паса, као и о могућим улогама ван институционалних заинтересованих страна.

Управљање популацијом паса је мултифакторијално питање. Оно би требало да се сагледа из угла етике, морала и јавног здравља. Овом проблему треба приступити из различитих углова. Једна од најважнијих ставки је одговорно власништво. То подразумева обележавање пса, вакцинацију против беснила, спречавање да се пас креће напољу без повоца и без надзора власника, као и бригу о животињи током целог њеног живота, рекао је Андреа Карвели, стручњак за добробит животиња на пројекту.

Пројекат „Јачање система здравља и добробити животиња“, подршка је Управи за ветерину Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде у усклађивању националног законодавства са Европском унијом и међународним стандардима у области здравља и добробити животиња и биосигурносних мера, наведено је у саопштењу.

Goran
19.01.2023 • 17:24
Srbiji nisu potrebni kvazi stručnjaci iz EU, u Srbiji postoje kvalitetni ljudi koji se bave zaštitom i dobrobiti životinja koji su radili na zakonu o dobrobiti zivotinja i jasno piše u zakonu da su lokalne samouprave duzne da izrade program kontrole smanjenja brojnosti kućnih ljubimaca ali se na zalost dugi niz godina zakon ignorise i ne primenjuje. Srpski zakon o dobrobiti nije savrsen ali je napredniji od svih svetskih zakona i programa za redikciju populacije samo ga treba primenjivati.
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести