ОДУВЕК У СРЦУ НОСИМ СВОЈ РОДНИ КРАЈ: Традиција и обичаји се поштују, принчеви орезали винову лозу на Опленцу (ФОТО)

ТОПОЛА: Свети Трифун као слава виноградара обележава се у српској Тоскани у којој је на пространим плантажама засађено на хиљаде винских чокота и најбоље сорте грожђа. На овај датум се симболично орезује винова лоза зарад родне године и берићета, а овај обичај и стару традицију поштују и принчеви Филип и Михаило Карађорђевић.
б
Фото: рина

- Верује се да је најбоље време за прве радове у винограду управо после 14. фебруара.

Значајна је промена климе код нас, берба се радила у октобру, а сада се помера јер је година више сунчана. Количина воде коју је винова лоза морала да прими током зиме је оскудна. Резидба је врло битна, јер се уз помоћ ње коригују сви остали процеси.

 Вина се праве у винограду и резидбом се програмира будући принос, рекао је Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра Првог.

Од давнина, у Тополи винограде поседује и краљевска династија Карађорђевић, а принц Михаило који се вратио на своју дедовину такође се опробао у орезивању винове лозе.

Фото: рина

- Одувек у срцу носим свој родни крај, одговара ми амбијент и нисам уопште имао дилему да ли да живим овде или у великом граду. Моја супруга Љубица и кћи Наталија су овде самном, и управо због наше девојчице ова природа проткана историјом је од изузетне важности.

Сви историјски елементи значајни су за наш народ због идентитета, да сачувамо корене и обичаје, па тако и данас када се орезује лоза, дошао сам да са поносом радим оно што су моји преци започели давних година, изјавио је раније за РИНУ принц Михаило Карађорђевић.

Према његовим речима, странцима је Топола веома битна, јер управо на месту где се градила српска историја, обичаји се и данас чувају од заборава.

рина

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести