ОПАДА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД МОРБИЛА Још нема укидања епидемије

На територији Војводине, закључно са 12. априлом, регистровано је 143 случаја морбила.
morbile, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Епидемије малих богиња до сада су проглашене у два војвођанска града, Новом Саду и Кикинди, а на територији Новог Сада има 59 случајева обољења, док је у епидемији у Кикинди до сада регистровано 10 особа оболелих од морбила, показују подаци Института за јавно здравље Војводине.

Шеф Одсека за имунизацију и епидемиолошки надзор над респираторним заразним болестима и координатор за имунизацију Јужнобачког округа у Институту епидемиолог доцент др Миољуб Ристић каже да број оболелих опада, али да би се укинула епидемија, потребно је да се ниједан нови случај не јави у року од 36 дана, што временом може да се постигне и повећавањем броја вакцинисаних.

- Последњи регистровани случајеви морбила у епидемијама у Кикинди и Новом Саду пријављени су 11. и 12. априла и радило се о појединачним случајевима обољења. Посматрано по недељама, резултати активног надзора над морбилима показују да број оболелих опада, како у Новом Саду и Кикинди, тако и на територији читаве Покрајине - наводи др Ристић.

Како објашњава, да би се у складу са Законом стекли услови за ођаву епидемије на некој територији, потребно је време од два маскимална инкубациона периода за морбиле, односно да од датума последњег регистрованог случаја на територији где је пријављена епидемија нема нових случајева током 36 узастопна дана.

- Основни предуслов за сузбијање епидемије морбила је достизање високог обухвата имунизацијом и континуирано спровођење вакцинације ММР вакцином свих оних који у складу са Правилником о имунизацији морају да буду вакцинисани. Подизањем обухвата имунизацијом ММР вакцином, ући ћемо у период смањивања броја оболелих и временом стећи услов за одјаву епидемије - казао је др Ристић.


Петнаесторо преминулих, 500 запаљења плућа, два запаљења мозга

Од октобра прошле године у Србији је регистровано 4.740 случајева оболелих од малих богиња, од којих је трећина била хоспитализована, а последњих недеља на дневном нивоу региструје се пад укупног броја оболелих, рекла је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института “Батут”. У епидемији је до сада живот изгубило 15 особа, а последња жртва била је једанаесетомесечна беба из Дољевца. Код више од 500 особа регистровано јее запаљење плућа, а код двоје пацијената дошло је до запаљења мозга. Захваљујући ширењу епидемије, број вакцинисане деце је знатно увећан, а обухват имунизацијом у узрасту од 12 месеци до 14 година достигао је 94 одсто, навела је Кисић Тепавчевић.


Према резултатима годишњег извештаја о имунизацији, спроведеној у 2017. години на територији Покрајине закључно са 31. децембром, обухват ММР вакцином предшколске деце био је 78 одсто, док је другу дозу, пред полазак у школу, добило 93,2 одсто планираних обвезника. Највиши обухват ММР вакцином забележен је на територији Севернобанатског округа.

- У Граду Новом Саду, на крају прошле године, прву дозу вакцине примило је мање од 60 одсто обвезника, а другу дозу 85 осто деце. Међутим, допунским имунизационим активностима кроз поновно позивање све невакцинисане деце на вакцинацију и порастом одазивања родитеља да доведу децу на вакцинацију у Новом Саду, за прва три месеца 2018. године године успело се у напорима да обухват предшколске деце буде око 90 одсто, а школске деце чак 96 одсто. Ово су значајни резултати којима могу да се створе услови за редукцију оболевања од морбила и одјаву епидемије у наредном периоду - закључио је др Ристић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести