Опада ниво река у поплављеним подручјима, у девет општина и даље ванредно

БЕОГРАД: У Србији опада ниво река у поплављеним подручјима, а ванредна ситуација је и даље на снази у девет општина.
vodostaj_erski.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Сава, Западна Морава, Ибар, Тамиш и Нера биће у порасту у наредна два дана, пренео је РТС.

Ванредна ситуација и даље је на снази у Лепосавићу, Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији, Прокупљу и делу општине Краљево.

Ниво Лима је у опадању, а следи процена штете од поплава, о чему ће се разговарати на седници Штаба за ванредне ситуације у Пријепољу.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић рекао је да је после поплавног таласа остало много муља који треба уклонити.

Бабић је најавио да ће Штаб прво утврдити који су путни правци оштећени, наводећи да је реч о око два, три километра на територији целе општине, а да ће затим комисија ући у свако домаћинство да утврди ниво оштећења.

Најављене су нове падавине у Црној Гори, што ће утицати на водостаје и у вези са тим Бабић је рекао да је општина Пријапоље спремна за нови поплавни талас.

Хидролог Републичког хидрометеоролошког завода Дејан Владиковић рекао за РТС да је на Сави код Шапца врх таласа и да се налази на граници ванредне одбране од поплава, што је други степен одбране када су стална дежурства.

То значи да до врха насипа има непун метар, а очекује се да ће водостај у наредним данима ићи у спорије опадање, напоменуо је Владиковић.

 Он је упозорио да ће у наредна 24 сата бити нових падавина у југозападној и јужној Србији где је прошле седмице било изливања река.

"Издали смо упозорење за Ибар, који је јако висок, за извориште Западне Мораве, за Јужну Мораву од Алексинца до Крушевца и на банатским водотоковима је ванредна одбрана од поплава", рекао је Владиковић.

 Он је објаснио да се када је водостај изнад ванредне одбране од поплава организују перманентна дежурства и да се одређене тачке ојачавају.

 Владиковић је навео да би од Саве могла да буду угрожена места као што је Јамена, на улазу из Хрватске, Сремска Митровица, док се у Београду не очекују значајнији проблеми.

Он је истакао да се на Дунаву не очекују проблеми, а да је због снега на Карпатима издато упозорење за Тису, Тамиш, Неру и Брзаву.

РХМЗ: Западна Морава, Ибар, Тамиш и Нера у порасту наредна два дана

БЕОГРАД: Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је данас да ће се на Сави код Шапца водостај у наредна 24 сата кретати око границе ванредне одбране од поплава, а затим ће прећи у мање опадање.

На горњем току Западне Мораве са притокама током 23./24. јануара водостаји ће бити у порасту са могућношћу достизања упозоравајућих нивоа, наводи РХМЗ.

На Ибру са притокама током 23./24. јануара водостаји ће бити у порасту и кретаће се изнад граница одбране од поплава.

На Тамишу код Јаше Томића водостај ће бити у порасту до 25. јануара и кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава.

На Нери код Кусића водостај ће бити у порасту током 23./24. јануара и превазићи ће границу редовне одбране од поплава.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести