ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ И РЕГИОНУ Изливају се реке: Трнавица, Лим, Рашка, Јошаница...

НОВИ ПАЗАР: Двојица Новопазараца настрадала су у насељу Чермиџиница покушавауци да ставе вреће с песком, како би зауставили набујалу реку Трнавицу, јавља новинар Танјуга.
p
Фото: Tanjug (Aleksandar Nićiforović)

Један од очевидаца преноси да су остале мушкарце, које је набујала река повукла са собом, извукле комшије.

На терену су све екипе, ради се на трагању несталих у реци и рашчишћавању терена од штете, а дописници преносе да киша пада од синоћ без престанка.

Због обилних падавина ситуација и изливања река ситуација је и даље критична у Пријепољу и Сјеници, на Лиму код Бродарева подигнут је још један насип, а драгачевска села су погођена изливањем Бјелице.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Припадници Сектора за ванредне ситуације, "Србијавода" и општина обезбеђују угрожена места.

Владимир Бабић, председник општине Пријепоље, рекао је за РТС да је Лим тренутно на квоти од око 350 центиметара.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Према његовим речима, директор "Србијавода" Горан Пузовић, дао је наредбу да се уради још један заштитни појас у Бродареву којим ће се штитити тридесетак кућа.

Каже да се Пријепоље, сваким порастом водостаја Лима, плави на четири локације.

Фото: TANJUG/ Prijepolje info portal

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је да је Бродарево најугроженија тачка од поплава  и да се предузимају све превентивне мере како би се заштитили животи и имовина грађана.

Како РТС незванично сазнаје, припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације и градског кризног штаба трагају за две особе у новопазарском насељу Ћеремиџиница.

На територији Новог Пазара уведена је ванредна одбрана на рекама Рашки и Јошаници. Због кише, која од синоћ пада, порастао је водостај новопазарских река и излила се река Рашка.

Рашка се излила на неколико локација у насељима Селаковац, Луг и код ресторана Саз, рекао је руководилац Одељења за ванредне ситуације Исмаил Дупљак.

Истакао је да се дуж свих водотока у граду налазе грађевинске машине које интервенишу на критичним местима и да је ситуација, за сада, под контролом.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ибар је још у границама редовне одбране код вароши Рашке, а у Тутину се излио Видрењак. Екипе су на терену и процењују опасност.

У  Сјеници се скоро 48 сати мештани се боре са поплавама, услед изливања реке Грабовице. И даље је критично у насељу Букреш, где је јуче поплављено више од 40 кућа.

Целу ноћ су дежурали припадници Сектора за ванредне ситуације, али и мештани како би се ублажиле последице, пуне се џакови, а више од 20 пумпи црпи воду из поплављених дворишта.

Фото: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

Укључена је сва механизација јавних предузећа, али и механизација и теренска возила приватника.

У Чачку су се јутрос излиле мање реке, а највише проблема било је у насељу Трнава. Због изливања из канала вода је продрла у подрумске просторије, гараже неколико кућа и још се није повукла из дворишта.

На препумпавању воде ангажовале су се екипе градског штаба за ванредне ситуације и комуналних педузећа.

Фото: ANJUG/ DRAGAN NIKOLIĆ

Река Бјелица излила се јутрос на оранице у небрањеном подручју у више насељених места у Драгачеву.

Према речима начелника општинског штаба за ванредне ситуације Зорана Вучићевића, вода се сада повлачи у насељима Вичи, Живици и Пухову и за сада нема угрожених домаћинстава.

Екипе су на терену уклониле препреке са реке да убрзају ток.

Евакуисано преко 50 породица из Бошњачке махале

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице ситуација је и даље озбиљна и за сада је евакуисано више од 50 породица са леве стране источног моста. 

Све општинске службе и ватрогасци су на терену и евакуишу становништво угрожено поплавама, без обзира на националну припадност, преноси ТВ Мост.

 Сада је важно да се сачувају животи а касније ћемо заједно, са Канцеларијом за КиМ надокнадити материјалну штету, истакао је председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

„Ситуација јесте озбиљна, изискује пре свега солидарност и јединство, да покажемо да сви морамо да бринемо једни о другима. Евакуисано је преко 50 породица. Захвалност дугујемо ватрогасном тиму, инспекцијама и пре свега грађанству које показује солидарност да се у овом моменту оснажимо и подржимо“, рекао је Спирић.

Евакуисани грађани који немају где, биће смештени у Студентском центру Приштинског универзитета.

Евакуисано 84 особе, највише у Прибоју

БЕОГРАД: Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова до сада су евакуисали 84 особе из поплављених подручја у Новом Пазару, Сјеници, Пријепољу, Прибоју и Брусу.

Највише особа евакуисано је у Прибоју - 30, а затим у Сјеници (24), Брусу (16) , Сјеници (9) и Новом Пазару (5), саопштио је МУП Србије.

 Због поплава проглашена је ванредна ситуација на територији пет локалних самоуправа - на целој територији града Новог Пазара, на целој територији општина Пријепоље, Тутин и Брус, и на делу територије општине Нова Варош.

Тренутно је најкритичније у Бродареву и Пријепољу као и у Тутину, Новом Пазару и Брусу где се током вечери очекује пролазак врха таласа и смиривање хидролошке ситуације.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је Водним јединицама "Лим-Пријепоље", "Ибар – Краљево, Нови Пазар", "Дрина Лозница", "Западна Морава – Крушевац", "Западна Морава – Чачак".

На угроженим подручјима укупно је извршено 29 интервенције црпљења воде.

Како је речено на територији Сјенице нема падавина од 14 часова, а река Грабовица је у опадању и вода се повукла из дворишта већине домаћинстава. 

Евакуисано 57 људи из поплављених подручја, и даље потрага за двоје несталих

БЕОГРАД: Према најновијим подацима МУП-а, припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова до сада су евакуисали 57 људи из поплављених подручја у Новом Пазару, Сјеници, Пријепољу, Прибоју и Брусу, а трага се за две особе низводно од реке Трнавице.

 Због поплава ванредна ситуација је на снази у Пријепољу, Брусу, Тутину, Новом Пазару и Сјеници.

Како се прецизира у саопштењу МУП-а, две особе су евакуисане у Новом Пазару, девет у Сјеници, четворо у Пријепољу, исто толико у Прибоју, 16 у Брусу, два лица из насеља Ивање код Пријепоља, 10 из Пријепоља и у току је евакуација јос 26 лица у Прибоју, насеље Лика због изливања реке Лим и продора воде у стамбене објекте.

На терену је шест специјалистицких тимова за спасавање и рад на води и то: Нови Пазар (Краљево и Ужице и Нови Пазар), Тутин (Ужице), Пријепоље (приправност) и Рашка (Краљево).

МУП наводи и да је на терену укупно 93 ватрогасаца-спасилаца са 6 чамаца, 15 ватрогасних возила и 21 пумпа за црпљење воде и 12 добровољних ватрогасних друштава и 15 специјализоване јединице цивилне застите.

"Трагамо за два лица низводно од реке Трнавице. Ангажовани Специјалистички тумови за спасавање и рад на води из Новог Пазара и Краљева и Ужица", пише у саопштењу.

Наводи се и да је организовано 29 црпљења воде у Новом Пазару, Пријепољу, Крушевцу и Чачку.

Ниво река у делу Црној Гори угрозио општине и села

ПОДГОРИЦА: Обилне падавине које су погодиле колашинску општину изазвале су поплаве и клизишта у селима Међуријечје, Ђуђевина и Врујци, где су нека домаћинства угрожена.

На терену су припадници колашинске службе Заштите и спашавања. 

У Општини Мојковац невреме је изазвало проблеме у више села. Вода је уништила неколико инфраструктурних објеката.

Критично је и у Беранама и Бијелом Пољу, где се излила река Лим.

Порастао је ново река Лима и Бистрице, а угрожен је сеоски мост

Киша у бјелопољском крају готово без прекида већ три дана пуни корита тамошњих река. Критични ниво достигле су готово све реке, ипак, најугоженија су подручја у доњем току Лима и реке Бистрице, објавио је портал РТЦГ.

Критично и у Берану, угрожено је избеглично насеље "Риверсајд", јер је ниво реке Лим од синоћ, трећи пут ове сезоне, достигао критични ниво.

Излила се Дрина у Каракају, вода у двориштима и подрумским просторијама

БАЊАЛУКА: Река Дрина излила се данас из користа у насељу Терминал у Каракају, где је поплавила дворишта и подрумске просторије у четири стамбена објекта, саопштено је из Града Зворника.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

У овом насељу угрожено је 40-50 кућа, у Тршићу једна кућа, као и викенд насеље Средњи Шепак, наводи се у саопштењу.

Пољопривредно земљиште је поплављено у Роћевићу, Шепку и Тршићу.

Проток на Хидроелектрани Мали Зворник износи 2.069 кубних метара у секунди, док је проток на ХЕ Бајина Башта 2230 кубних метара у секунди.

Због пораста нивоа реке Дрине река Хоча је успорила свој ток и почела на свом ушћу да се излива на околно земљиште.

Попуњеност корита реке Сапне је око 30-40 одсто.

На терену су припадници Службе цивилне заштите са резервним саставом, као и Професионалне ватрогасно спасилачке јединице који пружају помоћ грађанима како би штете биле што мање.

Довезене су вреће са песком, а ангажовани су и камиони за превоз намештаја из угрожених објеката.

Градска плажа у Зворнику је такође поплављена.

Из Града Зворника моле грађане да до даљњег не шетају стазом поред реке Дрине, нити да се приближавају набујалом водотоку, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести