Оснивачи Бионтека: Вакцина против канцера могућа до 2030.

МАЈНЦ: Вакцине против канцера би могле да буду направљене до 2030. године, судећи према речима суоснивача немачке фармацеутске компаније Бионтек, Угура Шахина и Озлеме Тиречи, чији је рад познат по стварању вакцине против ковида током пандемије са америчким Фајзером.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

Супружници Шахин и Тиречи кажу да су направили помак који им је улио оптимизам за вакцине против канцера у наредним годинама, пренео је "Гардијан".

Говорећи за Би-Би-Си, професорка Тиречи је објаснила како би РНК технологија могла да буде преусмерена тако да оснажи имуни систем да напада канцерогене ћелије, по истом принципу по којем циља корона вирус.

Бионтек је већ радио на РНК вакцинама против канцера пре него што је почела пандемија, али се онда та компанија преусмерила на стварање антиковид вакцина.

Компанија сада већ има неколико антиканцер вакцина у фази клиничког тестирања, а Тиречи каже да успех са Фајзер/Бионтек вакцином против ковида сада може да отвори простор да се научници посвете борби против канцера.

Немачка фирма се нада да би могла да развије третмане за рак дебелог црева, рак коже и још неке типове канцера, али постоје велике препреке до решења.

Канцерогене ћелије које стварају тумор могу бити испуњене широким спектром различитих протеина, што отежава прављење вакцине која циља све ћелије канцера.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести