Остало још 13.000 ваучера за одмор у Србији

Месец дана пре почетка званичне туристичке сезоне остало је неподељено око 13.000 ваучера од 60.000 колико је ове године предвиђено да се подели домаћим гостима за одмор и опоравак у овдашњим бањама, одмаралиштима, рехабилитационим центрима и у кућној радиности.
Vaučeri za odmor u Srbiji   Foto: vaucerisrbija.com
Фото: Ваучери за одмор у Србији Фото: vaucerisrbija.com

Вредност ваучера је 5.000 динара и може се искористити за смештај односно преноћиште за одмор не краћи од пет дана. 

Министарству трговине, туризма и телекомуникација до краја маја стигло је 46.820 пријаве, највише од пензионера и лица чија примања не прелазе 60.000 динара.

„Пилот пројекат започет 2015. показао се као успешан јер интересовање за ваучерима расте из године у годину“, кажу у министарству. 2016 је подељено 46.000 ваучера, а пре две године ваучере је добило 14.087 грађана. Међутим та разлика је вероватно толика јер је 2015.  пројекат почео да се реализује тек у јулу, док су наредне као и ове године пријаве кренуле већ у јануару.

Паралелно са интересовањем домаћих гостију и заинтересованост код угоститеља расте, јер сваке године све је више предузетника спремно да угости овдашње туристе. Тренутно се на списку министарства налази више од 730 угоститељских објекта из свих крајева Србије. На листи су сви рехабилитациони центри, хотели у свим бањама, језерима, собе и апартману у кућној радиности и свих категорија.

Топ дестинације ће ове године бити, судећи према досадашњим пријавама, Пролом бања, Златибор, Луковска бања и Бања Ковиљача. Ове бање су биле најинтересатније и прошле године, али се уместо на Златибор више ишло на Копаоник. Код нас у Покрајини, Кањижа је једно од омиљених места, не само због тамошњег рехабилитационог центра, већ и због тога што је близу Палић, а у околини има и доста уређених салаша и неколико винарија.

„Долазили су нам гости с ваучерима и у просеку су остајали седам до десет дана. Углавном су то били брачни парови из Београда, Смедеревске Паланке и ниже из централне Србије“, каже Јелена Мирковић, управница хотела „Аква панон” из Кањиже. „Људи нас зову и распитују, а када им потврдимо да примамо госте с ваучерима пријатно се изненаде. Јер наш  хотел има четири звездице и два базена, од којих је један с термалном водом“.

На питање колико вреди ваучер од 5.000 динара у хотелу високе категорије управница Мирковић каже да имају широку лепезу цена, те да се гости могу уклопити, јер долази у обзир и плаћање „мало од ваучера, мало од плате или пензије, мало на одложено”. И други туристички објекти су цене прилагодили домаћем госту и осим „Аква панона” постоје и други објекти високе категорије који су подржали пројекат министарства. Према евиденцији министарства туристи у просеку бораве од седам до десет дана те је прошле године забележено 343.000  ноћења или осам одсто од укупног броја ноћења.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација ове године је предвидело 300.000.000 динара, што је за 70 милиона више него у 2016. Намера да се правилно искористе домаћи капацитети и оствари приход од туризма, донела је резултате па се очекује да се тим правцем и даље иде. Још је рано говорити како ће догодине пројекат подстицаја  развоја  домаћег туризма изгледати, али претходно треба завршити ову сезону у којој ће ваучери важити до 15. октобра. 

Зорка Делић

EUR/RSD 117.9446
Најновије вести