Откривено и враћено у природу 27 птица певачица

НОВИ САД: Према подацима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) сваке године криволовци у Србији незаконито ухвате 8.000 до 10.000 живих птица певачица које заврше на црном тржишту у Србији и широм Европе, а тек мањи део буде откривен и враћен у природу. 
Čiška, zaštićena vrsta ptice  Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
Фото: Чишка, заштићена врста птице  Фото: Покрајински завод за заштиту природе

Захваљујући управо пријави овог друштва почетком месеца, инспектори Министарства за заштите животне средине Србије у дворишту породичне куће у Зајечару пронашли су 27примерака строго заштићених врста птица које су незаконито држане у заточеништву, а оне су након прегледа и консултације са стручњаком Завода за заштиту природе враћене у природу. 

Реч је о13 примерка чешљугара (Carduelis carduelis), по 3 чижака (Carduelis spinus), зебе (Fringilla coelebs) и зелентарке (Chloris chloris), те по једна зимовка (Pyrrhula pyrrhula) и обична црвенрепка (Phoenicurus phoenicurus), а одузете су три птице добијене укрштањем дивљих врста са канаринцима или другим сродним врстама. 

Према наводима ДЗППС (Н. Б.) је у двориштву своје куће специјализованим клопкама хватао строго заштићене врсте птица и против њега је поднета прекршајна пријава, а до окончања судског поступка одузето му је и пет клопки, такозваних капана. 

Хватање строго заштићених дивљих птица и њихово државање у кавезима те незаконита продаје запрећена је казна затвора до три године и новчана казна од 25. 000 до 150. 000 динара за физичка лица. 

Друштво је, у данашњем саопштењу, упутило апел свима који се крећу кроз природу да пријаве све случајеве угрожавања и страдања дивљих птица и тако помогну напоре за њихово очување. 

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести