Отворен први Радни центар за особе са аутизмом у Србији

БЕОГРАД: У Београду је отворен први Радни центар за особе са аутизмом, у коме пунолетне особе са аутизмом, уз радне терапеуте и уметничке менторе, могу да се остваре у различитим облицима радионичарско организованог рада, стварајући производе кроз мануелни и креативни рад. 
radni centar, tanjug
Фото: Tanjug

Центар је отворен у просторијама Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Опремање овог центра резултат је сарадње Савеза Аутизам Србија и компаније Вип мобиле, у оквиру Новогодишње донације телекомуникационог оператера и његових корисника, наводи се у саопштењу.

Проф. др Ненад Глумбић са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) објаснио је да радно ангажовање особа са аутизмом има вишеструки значај: креативно коришћење слободног времена и мотивисање за самостално извођење појединих операција. 

Идеја о оснивању Радног центра настала је управо из тог разлога, као и чињенице да Савез Аутизам Србија годинама ради и на промоцији могућности и талената које аутистичне особе поседују, подсетила је Весна Петровић, председница Управног одбора Савеза Аутизам Србија.

"Центар ће окупљати одрасле особе са аутизмом, које ће својим радом дати допринос заједници правећи различите прозиводе кроз креативне послове, као што су сликање и коришћење насликаних мотива у изради честитки, позивница и беџева, и израда вишенаменских предмета од коже, керамике и глине. Подршка при раду у изради свих производа биће им радни терапеути и уметнички ментори", објаснила је Петровић.

Успешну сарадњу поздравила је и вођа пројекта у компанији Вип мобиле, Ана Борош Тодић.

"Започели смо са дигиталним саветовалиштем, наставили са медицинским собама у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Пироту, и крунишемо је отварањем Радног центра. Разноликост ових пројеката осликава и суштину нашег друштвено одговорног пословања, а то је одговарање на потребе заједнице и конкретан допринос унапређењу свакодневице", закључила је Борош Тодић.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести